Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audio žurnalistika (ZUR369)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR369 - Audio žurnalistika, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem ryze praktického kurzu je umožnit studentům práci v týmu rozhlasové zpravodajské redakce, seznámit se v reálném kontextu s postupy vyhledávání námětů a způsobů jejich zpracování a také s koordinací práce jednotlivých pozic v redakčním týmu. Jednotlivé lekce zahrnují též stručný souhrn potřebných teoretických znalostí, stěžejní část však tvoří reálný provoz redakce v rámci seminární skupiny.

Osnova

Stěžejní část všech lekcí představuje klasická redakční činnost – reálná tvorba rozhlasových zpravodajských a publicistických příspěvků, připomínkování již odevzdaných a odvysílaných zpráv, reportáží atp., editorská příprava dalších relací, týmové diskuze o vhodnosti zvolených námětů a způsobů jejich obsahového i technického zpracování. V průběhu kurzu studenti postupně uvádějí do praxe teoretické poznatky z prerekvizitních předmětů. Veškeré studentské práce v rámci tohoto kurzu vznikají jako reálné rozhlasové příspěvky v návaznosti na skutečné události. V případě mimořádných zpravodajských událostí (v minulosti např. volba rektora univerzity, všeobecné volby atd.) studenti v rámci kurzu připravují kontinuální vysílání s řadou vnořených různorodých formátů rozhlasové tvorby (profily kandidátů, živé reportážní vstupy z místa, komentované zpravodajství, živé diskuzní pořady.)

Literatura

Praktická encyklopedie žurnalistiky a marketingové komunikace. Edited by Barbora Osvaldová - Jan Halada. 3., rozš. vyd. Praha: Libri, 2007. 263 s. ISBN 978-80-7277-266-7. infoBOYD, Andrew. Příručka pro novináře : zpravodajství v rozhlase a televizi. Praha: Centrum nezávislé žurnalistiky, 1995. 163 s. infoMARŠÍK, Josef. Úvod do teorie rozhlasového programu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1995. 106 s. ISBN 80-7184-013-0. info

Požadavky

ZUR367 Audio a video || ZUR271 Úvod do rozhlas. žurnalistiky ZUR367 Audio a video a ZUR271 Úvod do rozhlas. žurnalistiky

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

PaedDr. Ivan Holas