Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odvětvové zpravodajství (ZUR381)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR381 - Odvětvové zpravodajství, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je poskytnout studentům úvod do odvětvového zpravodajství – tedy dát odrazový můstek pro žurnalistickou práci v oborech, s nimiž se budou setkávat v novinářské praxi. Propojením s diskusemi s odborníky z praxe a s exkurzemi přiblíží odbornou terminologii, strukturu vybraných oborů i institucí, zákonné normy a další souvislosti. Měl by být odrazovou plochou i pro případnou další odbornou specializaci (profilaci) studenta. Studenti by měli posílit svou schopnost vyhledávat relevantní zdroje i souvislosti při zpracovávání různých žánrů. Dostanou příležitost se seznámit s fungováním státní správy i samosprávy, ale také oboru zdravotnictví a sociální péče, bezpečnosti a justice, školství a vědy, bezpečnosti a záchranného systému, dopravy a infrastruktury a dalších oblastí. Jedním z cílů je propojení teorie s praxí, v rámci předmětu proto vytvoří v daném oboru některý ze žurnalistických výstupů. Získané dovednosti by pro studenty měly být užitečné při působení v mediálních a příbuzných organizacích na místech specializovaných redaktorů nebo pracovníků public relations, tvoří ale také nezbytný základ informovanosti obyvatele demokratických zemí. Odvětví/oborů, jimž jsou tradičně věnovány samostatné předměty (žurnalistika v oblasti kultury, sportu, ekonomiky, politiky), se kurz dotýká pouze okrajově.

Osnova

Předmět je založen jako kombinace přednášek, exkurzí a besed, s návazným cvičením v podobě psaní tvůrčích textů.1. Odvětvové zpravodajství jako celek(mj. význam specializace vs. obecný přehled; způsob překonání bariér v odborné terminologii, přibližování konkrétních odvětví a oborů čtenáři)2. Státní správa a samospráva(mj. územní členění státu a jeho souvislosti, zákon o krajích a obcích, správní řízení, legislativa na úrovni územních veřejnoprávních korporací)3. Zdravotnictví a sociální oblast(mj. struktura a organizace zdravotnictví i sociální péče, hygienická služba, navazující oblast neziskového sektoru, problematika financování)4. Bezpečnost a justice(mj. trestní právo, struktura a odpovědnost jednotlivých policejních složek, státních zastupitelství, výkon soudnictví; specifika těchto oblastí pro profesi žurnalisty)5. Záchranný systém(hasičský záchranný sbor, civilní ochrana, krizové plánování, žurnalistika za mimořádných okolností – např. povodně)6. Školství a věda(struktura tuzemského školství včetně zřizovatelských pravomocí, specifika práce novinářů zabývajících se vědou)7. Doprava a dopravní infrastruktura(budování a vlastnictví dopravní infrastruktury, integrované dopravní systémy, spory o dopravní stavby v územním plánování)8. Průmysl a energetika(problém vlastnictví průmyslu, jeho vliv na veřejný život,9. Zemědělství a životní prostředí10. Odvětvová žurnalistika v oblasti dle odborných zájmů frekventantů kurzuPoznámka: Pořadí se může měnit podle aktuálních možností odborných diskusí a exkurzí.

Literatura

BARTOŠEK, Jaroslav. Žurnalistika : úvod do studia. Vyd. 1. Olomouc: Středisko distančního vzdělávání FF UP, 1997. 130 s. infoČERNOHORSKÝ, Jiří, ed. Příručka pro člena zastupitelstva obce po volbách 2010. Vyd. 1. Praha: Svaz měst a obcí České republiky, 2010. 184 s. ISBN 978-80-254-8660-3.JURNÍKOVÁ, Jana , Petr HAVLAN , Stanislav KADEČKA , Alena KLIKOVÁ , Petr KOLMAN , Veronika KUDROVÁ , Petr PRŮCHA , Stanislav SEDLÁČEK , Soňa SKULOVÁ , Jana FILIPOVÁ , Eva KEBRLOVÁ , Jakub KRÁL , Dagmar STREJČKOVÁ , Radim VIČAR , Faisal HUSSEINI a Klára PROKOPOVÁ . Správní právo.Zvláštní část. Studijní text pro bakaláře. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 280 s. Edice učebnic PrF MU č. 498. ISBN 978-80-210-6272-6. infoOSVALDOVÁ, Barbora a Alena LÁBOVÁ. Zpravodajství v médiích. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2001. 155 s. ISBN 80-246-0248-2. infoOSVALDOVÁ, Barbora a Jan HALADA. Encyklopedie praktické žurnalistiky. 1. vyd. Praha: Libri, 1999. 256 s. ISBN 80-85983-76-1. infoPIŇOS, Jan. Jak psát lidsky pro lidi. Centrum pro dopravu a energetiku, 1998.RUSS-MOHL, Stephan. Žurnalistika :komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. Translated by Hana Bakičová. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 292 s., [2. ISBN 80-247-0158-8. infoJak psát a přednášet o vědě. Edited by Zdeněk Šesták. 1. vyd. Praha: Academia, 2000. 204 s. ISBN 80-200-0755-5. infoŠMÍD, Milan a Ludmila TRUNEČKOVÁ. Novinář a jeho zdroje v digitální éře. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009. 205 s. ISBN 978-80-246-1661-2. infoŠINDELÁŘOVÁ, Barbora a Štěpán VYMĚTAL. Novináři a neštěstí. Vyd. 1. Praha: Pro Oddělení psychologie a sociologie odboru personálního MV ČR vydává Themis, 2006. 56 s. ISBN 80-7312-039-9. infoŽATECKÁ, Eva . Trestní právo hmotné a procesní. Obecná část. Multimediální učební text. 3.doplněné a přepracované. Brno: Masarykova univerzita, 2012. 102 s. Učebnice - č.76. ISBN 978-80-210-5853-8. infozákony dle doporučení přednášejícího

Požadavky

ZUR130 Úvod do zpravodajství

Garant

Ing. Rudolf Burgr, PhD.

Vyučující

Ing. Bc. Miloš ŠenkýřMgr. Lenka Waschková Císařová, Ph.D.