Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novináři 20. a 21. století (ZUR386)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR386 - Novináři 20. a 21. století, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Při seznamování se s klíčovými osobnostmi spojenými s médii je kladen důraz na širší kontext jejich tvorby. Studenti mají být schopni lepší reflexe světa médií, uvědomění si úskalí/přínosů žurnalistické práce a důležitosti kultivace mediální gramotnosti. Kurz si klade za další cíle: podporování práce s moderními komunikačními prostředky a rozvoj umění argumentace. Ve vybraném přehledu osobností a témat je kladen důraz na období od druhé poloviny minulého století po současnost. Teritoriálně je zájem soustředěn na středoevropský a angloamerický kontext.

Osnova

Pozornost bude věnována osobnostem a tématům, které s jejich prací souvisejí.Diskutovanými pojmy mj. budou: seriozní vs bulvární média; média veřejná služby a média komerční; stará a nová média; mediální korporace; publikum; bulvarizace mediálních obsahů; etika médií; Web 2.0, mediální gramotnost; nová média; propaganda; normalizace; perestrojka; cenzura; samizdat; hudební žurnalistika; komentář; agenda setting; reklama; mediální obraz; mediální aktivismus a občanská žurnalistika; média a každodennost.Struktura kurzu s úkoly je pro přehlednost shrnuta do několika hlavních okruhů.

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Sedláček