Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umělecká kritika v tištěných médiích (ZUR511)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR511 - Umělecká kritika v tištěných médiích, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz seznamuje studenty s diskurzem umělecké kritiky v tištěných médiích. Zabývá se specifickými rysy umělecké komunikace, vznikem, funkcemi, metodami a žánry umělecké kritiky a uměleckou kritikou v českých tištěných médiích. Cílem kurzu je tyto poznatky aplikovat v oblasti kritické praxe. Důležitou součástí kurzu je analýza kritické produkce. Na konci kurzu studenti budou lépe chápat kritickou tvorbu a měli by být schopni napsat recenzi pro konkrétní tištěná média.

Osnova

Hodnoty a normy v systému lidského komunikativního jednání.Specifika umělecké komunikace a reflexe umělecké komunikace.Vznik biblické, textové a umělecké kritiky.Osobnosti světové umělecké kritiky.Osobnosti české literární a umělecké kritiky.Druhy, metody a funkce umělecké kritiky.Sociálně kulturní kontexty kritické činnosti.Umělecká kritika v českých médiích.Žánry umělecké kritiky.Struktura a stavební segmenty recenze.Analýza literárních recenzí současného významného českého kritika.Hodnocení kritické produkce účastníků kurzu.Celkové hodnocení kurzu.

Literatura

Blažíček, P.: Kritika a interpretace. Praha: Triáda, 2002.Černý, Václav: Co je kritika, co není a k čemu je na světě. Brno: Blok, 1968.Eco, Umberto - Rorty, Richard - Culler, Jonathan - Brook-Roseová, Christine (1995): Interpretácia a nadinterpretácia. Bratislava: Archa, ed. Stefan Collini (orig. Interpretation and Overinterpretation, 1992; přel. Zdeňka Kalnická).Frye, Northrop: Anatomie kritiky : čtyři eseje. Brno: Host, 2003.Haman. Aleš: Nástin dějin české literární kritiky.Jinočany: H & H, 2000.Novák, Arne: Kritika literární: metody a směry, zásady a prakse. Praha: F. Topič, 1925.Šalda, F. X.: Boje o zítřek. (1. vyd. 1905; kterékoli vydání.)

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.Mgr. Pavel SedláčekMgr. Tomáš BártekMgr. Jan Miškov