Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Umění a média (ZUR521)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZUR521 - Umění a média, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz pojednává o vztazích mezi komunikačními a produkčními technologiemi, médii, kulturou a uměním, o kulturním transferu a o vlivu masových médií a masové komunikace na umění. Na konci kurzu studenti budou s to porozumět, jak masová média ovlivňují uměleckou tvorbu a naopak jak umění ovlivňuje masovou komunikaci.

Osnova

Komunikační a produkční echnologie, média a kultura.Teorie kulturních textů.Kultura, kulturní oblasti, subkultury a kontrakultury.Periodizace kultury. Kulturní epochy, proudy a tendence.Kulturní průmysl, masové umění a populární kultura.Charakteristické rysy umělecké komunikace.Epistemologie masových médií.Dramaturgie umělecké tvorby v masových mediích.Kulturní transfer jako základní princip konstrukce sociální reality.Konstrukce a analýza kulturního transferu - překlad.Konstrukce a analýza kulturního transferu – adaptace.Konstrukce a analýza kulturního transferu – revival.Celkové hodnocení kurzu.

Literatura

Debicki, Jacek - Favre, Jean-François - Grünewald, Dietrich - Pimentel, Antonio Filipe: Dějiny umění. Malířství. Sochařství. Architektura. Praha : Argo, 1998.McQuail, Denis: Teorie masové komunikace. Praha: Portál, 1999.Pavelka, J.: Kultura, média, literatura. Brno: Středoevropské vydavatelství a nakladatelství Regiony, 2004Pavelka, Jiří - Pospíšil, Ivo: Slovník epoch, směrů, skupin a manifestů. Brno: Georgetown, 1993.Postman, Neil: Ubavit se k smrti. Veřejná komunikace ve věku zábavy. Praha: Mladá fronta, 1999.

Garant

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Pavelka, CSc.