Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie - cvičení (ABCHc)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ABCHc - Biochemie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kurzu jsou aby student získal základní laboratorní dovednosti.

Osnova

Vstupní informace o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Zákony o nakládání s chemickými látkami a přípravky.Měření objemů kapalin.Příprava roztoků o dané koncentracipH-metry, měření pH roztoků kyselin, zásad a solí.Spektrofotometrie. Spektrofotometrické stanovení salicylové kyseliny – příprava kalibračních roztoků, sestrojení absorpční křivky, zhotovení kalibračního grafu, stanovení koncentrace salicylátu ve vzorkuChromatografie.Deionizace vody s použitím ionexů.Gelová chromatografie blue dextranu a fenolové červeněAdsorpční chromatografie listových barviv na tenké vrstvě silikageluDemonstrace: Vysokoúčinná kapalinová chromatografieVyšetření metabolismu lipidů a cholesterolu. Stanovení cholesterolu fotometricky. Demonstrace analyzátorů Reflotron, Akutrend.Bílkoviny v krevním séru a v moči. Elektroforéza bílkovin krevního séra. Stanovení mikroalbuminurie turbidimetricky. SDS-elekroforéza proteinů.Exkurze do klinicko-biochemické laboratoře.

Literatura

povinná literaturaPodklady pro práci ve cvičení jsou uloženy v interaktivní osnově na IS MUNI.Podklady pro cvičení v IS.

Garant

prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.

Vyučující

Ing. Martina Čarnecká, Ph.D.doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc.Mgr. Jana Gregorová, Ph.D.MUDr. Miroslava HlaváčováMUDr. Michaela Králíková, Ph.D.Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.RNDr. Hana Paulová, CSc.Mgr. Ondřej Peš, Ph.D.Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.PharmDr. Kristýna Šebrlová, Ph.D.doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.Mgr. Marie TomandlováLenka Nerudová