Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika, Informatika I (aBFFI0121p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aBFFI0121p - Biofyzika, Informatika I, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student porozumí principům nejdůležitějších přístrojů používaných v lékařství;rozezná možná rizika, která jsou spojena s používáním některých lékařských zařízení (mechanického, elektromagnetického i světelného charakteru, ionizující záření);osvojí si zásady bezpečného používání těchto přístrojů, a to jak pro pacienty tak i pro zdravotnický personál;pochopí fyzikální principy některých fyziologických procesů a jejich ovlivnění vnějšími fyzikálními podmínkami (krevní oběh, dýchání, vznik membránových potenciálů);získá základní představy o biofyzice smyslových orgánů;získá základní orientaci v oblasti teorie informace a zejména zdravotnické informatiky

Osnova

Přednášky.Úvod do lékařské biofyziky.1. Úvod.Biofyzikální pohled na strukturu hmoty.2. Biologické účinky ionizujícího záření.3. Termodynamické zákony a entropie.4. Termodynamické procesy v živých organismech.5. Úvod do molekulární biofyziky I (předmět studia).6. Úvod do molekulární biofyziky II (metody studia).7. Biofyzika biologických membrán. Bioelektrické jevy.8. Biofyzika kardiovaskulárního systému.9. Biofyzika respiračního systému.10. Biofyzikální funkce smyslových receptorů. Biofyzika sluchu.11. Biofyzika zraku.12. Účinky mechanických sil a akustických polí na živé systémy.13. Biologické účinky elektromagnetických polí a neionizujícího záření.14. Úvod do biokybernetiky a modelování.15. Volné téma.Fyzikální principy lékařské přístrojové techniky.1. Lékařství a technika. Biosignály a jejich zpracování.2. Konvenční rentgenové zobrazovací metody.3. Moderní tomografické metody (CT, MRI).4. Diagnostické metody využívající radionuklidů.5. Metody a přístroje pro léčbu ionizujícím zářením.6. Měření a registrace teploty.7. Optické laboratorní přístroje.8. Optické diagnostické přístroje.9. Elektrodiagnostické metody.10. Ultrazvukové zobrazovací metody.11. Ultrazvukové dopplerovské a kombinované metody.12. Měření a registrace mechanických veličin.13. Metody a přístroje pro fyzikální léčbu.14. Moderní fyzikální metody využívané v chirurgii. Litotripse.15. Přístroje nahrazující funkci orgánů. Nanotechnologie v lékařství.

Literatura

doporučená literaturaHRAZDIRA, Ivo, Vojtěch MORNSTEIN a Jiřina ŠKORPÍKOVÁ. Základy biofyziky a zdravotnické techniky. 1. vyd. Brno: Neptun, 2006. 312 s. ISBN 80-86850-01-3. info

Požadavky

Základní znalosti středoškolské fyziky v rozsahu obvyklém na gymnáziích.

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.MUDr. Aleš Bourek, Ph.D.Mgr. Vladan Bernard, Ph.D.MUDr. Lenka Forýtková, CSc.MUDr. Věra MaryškováMgr. Daniel Vlk, CSc.