Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská latina (aBFLT011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aBFLT011 - Lékařská latina, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu: Lékařská latina má povahu přípravného předmětu, jehož smyslem je usnadnit studentům základní orientaci v odborném jazyce. Koncepce výuky vymezuje tři hlavní úlohy: (1) zprostředkovat elementární odborný slovník z oblasti anatomie, v němž dominují substantiva a adjektiva a poskytnout poučení o pravidelné jmenné flexi, (2) uvést do problematiky klinické terminologie, obeznámit s nejfrekventovanější lexikou diagnostických záznamů v oboru gynekologie-porodnictví a poučit o principech latinské syntaxe, (3) představit základy nauky o slovotvorbě v odborné rovině. Okrajově se studenti také potkají s recepturní latinou a získají základní informace z teorie a historie lékařské terminologie.Výstupy z učení:Na konci tohoto kurzu bude student schopen:poznat a vysvětlit gramatické prostředky a pravidla důležitá pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;překládat odborné výrazy ze studované specializace;používat základní lékařskou terminologii a rozumět jí;určit sémantickou strukturu vybraných anatomických a klinických termínů;vytvářet odvozená slova pomocí vybraných slovotvorných prostředků;vysvětlit syntaktickou stavbu víceslovných termínů.

Osnova

LÉKAŘSKÁ LATINA - cvičení. Rozpis výuky.1. týden: Úvod do studia předmětu: význam a obsah kursu, metodické pokyny, studijní literatura. Latinská abeceda, výslovnost a její procvičování. Latina v anatomické terminologii, praktická latina oboru fyzioterapie, latina v terminologii farmakologické. Slovníkové heslo, jak ho číst a jak zvládat latinské lexikum. Systém latinských a řeckých deklinací a deklinační tabulka.2. týden: Základní jmenné kategorie rod-číslo-pád. Skladební vztahy mezi členy víceslovných termínů (neshodný přívlastek, předložkové vazby), slovosled. Latinská substantiva I. deklinace.3. týden: Skladební vztahy mezi členy víceslovných termínů (shodný přívlastek). Latinská a řecká substantiva a adjektiva I. deklinace. Latinské řadové číslovky.4. týden: Latinská a řecká substantiva a adjektiva II. deklinace. Úvod do klinické latinské terminologie I. (základní principy, slovosled, syntax, kolokace) : základní typy zlomenin.5. týden: Latinská a řecká substantiva III. deklinace (souhláskové kmeny). Opakování a procvičování učiva. Průběžný test.6. týden: Latinská a řecká substantiva III. deklinace (i-kmeny). Latina v lékařské dokumentaci: praktická ukázka z oboru traumatologie.7. týden: Latinská substantiva IV. a V. deklinace. Vybrané sufixy : koncovky deminutiv, odvozování adjektiv příponou -ideus, a, um.8. týden: Latina v lékařské dokumentaci: praktické ukázky z oboru traumatologie a fyzioterapie. Úvod do klinické latinské terminologie II. : typologie ran a poranění. Opakování a procvičování učiva. Průběžný test.9. týden: Adjektiva III. deklinace (typ dvojvýchodný a jednovýchodný). Skloňování adjektiv III. deklinace a shodný přívlastek se substantivy I. a II. deklinace. Odvozování adjektiv pomocí přípon -alis, e; -aris, e; -icus, a, um; eus, a, um. Názvy označující polohu a směr částí těla. Názvy vztahující se na končetiny.10. týden: Stupňování adjektiv (pravidelné, nepravidelné, neúplné). Komparativy a superlativy v anatomické terminologii.11. týden: Slovotvorba (1) : Základní pravidla derivace. Produktivní latinské a řecké prefixy and suffixes. Synonymie a antonymie předpon. Polysémie přípon.12. týden: Slovotvorba (2) : Základní pravidla kompozice. Nejužívanější latinské a řecké komponenty. Názvy zánětlivých onemocnění. Diagnozy s výrazy suspicio a suspectus, a, um.13. týden: Slovotvorba (3) : latinské a řecké komponenty označující všeobecné termíny, názvy anatomických struktur a tělních tekutin.14. týden: Slovotvorba (4) : latinské a řecké komponenty označující fyziologické a patologické jevy a procesy probíhající v lidském těle, komponenty pro různé vlastnosti, charakteristiky a množství a komponenty sloužící k pojmenování lékařských oborů, zákroků a vyšetření.15. týden: Frekventované diagnózy oborů traumatologie a fyzioterapie.Opakování, doplňování a procvičování učiva. Klauzurní test.

Literatura

povinná literaturaPRUCKLOVÁ, Renata - SEVEROVÁ, Marta. Introduction to Latin and Greek Terminology in Medicine. Prague: Koniasch Latin Press, 2012. ISBN 978-80-86791-24-1doporučená literaturaAtlas of anatomy :Latin nomenclature. Edited by Anne M. Gilroy - Brian R. MacPherson - Lawrence M. Ross - Michael Schu. New York: Thieme Medical, 2009. xv, 656 p. ISBN 978-1-60406-099-7. infoneurčenoSupplementary materials: ARTIMOVÁ, J. - DÁVIDOVÁ, E. - POŘÍZKOVÁ, K. - ŠVANDA, L. Terminologia Graeco-Latina Medica, Brno: MU 2015 (el. verze bude k dispozici 15.9. ve studijních materiálech předmětu v ISu)EHRLICH, Ann a Carol L. SCHROEDER. Medical terminology for health professions. 6th ed. Clifton Park, NY: Delmar, Cegage Learning, 2009. xxvi, 582. ISBN 9781418072520. info

Požadavky

Základní znalosti latinského jazyka usnadní studium předmětu a lze je považovat za užitečnou součást vzdělanostního vybavení studenta při vstupu na fakultu, i když nejsou obligatorním předpokladem osvojování učiva v úvodní fázi.

Garant

Mgr. Jozefa Artimová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jozefa Artimová, Ph.D.Mgr. Robert Helán, Ph.D.Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.PhDr. Jana VyorálkováMgr. Natália GachallováMgr. Tereza Ševčíková