Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do rehabilitace (aBFUR011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aBFUR011 - Úvod do rehabilitace, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto předmětu student rozumí vymezení předmětu o základech oboru fyzioterapie, balneoterapie a léčebné rehabilitace. Fyzioterapie je týmová práce, návaznost jednotlivých složek léčebného týmu, postavení fyzioterapeuta a léčebné rehabilitace v lůžkových zařízeních, rehabilitačních ústavech, ambulantní rehabilitace, rehabilitace v lázeňství, rehabilitační proces a rehabilitační program, administrativa a potřebná dokumentace v rehabilitaci, vedení dokumentace včetně dokumentace elektronické. Student umí aplikovat poznatky teorie při vyšetření pacienta a pohovoru s pacientem.

Osnova

ÚVOD DO REHABILITACERehabilitace jako pojem - definice, úkoly, hranice, cíle, historie, složky rehabilitace, obor FBLR.Mezinárodní klasifikace - onemocnění - postižení, funkční poruch- omezení - disaptibilita, znevýhodnění-handicap.Stadia prevence - primární, sekundární, terciární.Rehabilitace a její formy - léčebná, sociální, pracovní, psychologická, pedagogická.Rehabilitace léčebná - obor FBLR - LTV FHT, ergotaerapie.Rehabilitace léčebná - její prostředky a metody- prostředky léčebné - pohybová léčba, fyzikální léčba, ergoterapioe, balneo a klimatoterapie, psychoterapie- metody vyšetřovací nejčastěji používané v LR - anamnéza, pohyb (aktivní, pasivní), rozsah pohybu (goniometrie), síla svalová (svalový test), testování zbytkových funkcí.Rehabilitační tým - rehabilitace jako týmová práce, návaznost jednotlivých složek, postavení fyzioterapeuta, rehabilitace v lůžkových zařízeních, rehabilitační ústavy, ambulantní rehabilitace, rehabilitace v lázeňství, rehabilitační proces a rehabilitační program, administrativa a potřebná dokumentace v rehabilitace.Sociální rehabilitace - úkoly, pojem, současní pracovníci oboru, systém sociálního zabezpečení ve vztahu k oboru, dávky a služby sociální péče, občan se změněnou pracovní schopností, občan těžce postižený na zdraví, péče o staré občany, ústav a zařízení soc.péče, mimoústavní soc. péče.

Literatura

39. VOTAVA, J. Základy rehabilitace. Praha : Karolinum, 1997. 139 s. ISBN 80-7184-385-7JANDA, Vladimír. Funkční svalový test. Vyd. 1. Praha: Grada, 1996. 325 s. ISBN 80-7169-208-5. infoVyhláška MPSV ČR z roku 1992 o provádění pracovní rehabilitace občanů se změněnou pracovní schopností

Garant

prof. MUDr. Jarmila Siegelová, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jarmila Siegelová, DrSc.