Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika - přednáška (aVLBF011p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aVLBF011p - Biofyzika - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student rozumět a vysvětlí biofyzikální principy a zákony; porozumí biofyzikálním principům hlavních lékařských přístrojů; bude schopen použít informace získané základními biofyzikálními metodami z hlediska vědeckého, účinného, bezpečného a účelného přístupu k jejich využívání; bude chápat možnosti využití biofyzikálních technik a lékařských přístrojů v praxi; vysvětlit základní zákonitosti tzv. fyziologické biofyziky a v nejnutnějším rozsahu i teorii a metody molekulární a buněčné biofyziky.

Osnova

Přednášky.Úvod do lékařské biofyziky.1. Úvod.Biofyzikální pohled na strukturu hmoty.2. Biologické účinkyionizujícího záření.3. Termodynamické zákony a entropie.4. Termodynamické procesy v živých organismech.5. Úvod do molekulární biofyziky I (předmět studia).6. Úvod do molekulární biofyziky II (metody studia).7. Biofyzika biologických membrán. Bioelektrické jevy.8. Biofyzika kardiovaskulárního systému.9. Biofyzika respiračního systému.10. Biofyzikální funkce smyslových receptorů. Biofyzika sluchu.11. Biofyzika zraku.12. Účinky mechanických sil a akustických polí na živé systémy.13. Biologické účinky elektromagnetických polí a neionizujícíhozáření.14. Úvod do biokybernetiky a modelování.15. Volné téma.Fyzikální principy lékařské přístrojové techniky.1. Lékařství a technika. Biosignály a jejich zpracování.2. Konvenční rentgenové zobrazovací metody.3. Moderní tomografické metody (CT, MRI).4. Diagnostické metody využívající radionuklidů.5. Metody a přístroje pro léčbu ionizujícím zářením.6. Měření a registrace teploty.7. Optické laboratorní přístroje.8. Optické diagnostické přístroje.9. Elektrodiagnostické metody.10. Ultrazvukové zobrazovací metody.11. Ultrazvukové dopplerovské a kombinované metody.12. Měření a registrace mechanických veličin.13. Metody a přístroje pro fyzikální léčbu.14. Moderní fyzikální metody využívané v chirurgii. Litotripse.15. Přístroje nahrazující funkci orgánů. Nanotechnologie v lékařství.

Literatura

povinná literaturaLékařská biofyzika a přístrojová technika. Edited by Ivo Hrazdira - Vojtěch Mornstein. Dotisk 1. vyd. Brno: NEPTUN, 2004. 381 s. ISBN 80-902896-1-4. infoneurčenoFundamentals of biophysics and medical technology. Edited by Ivo Hrazdira - Vojtěch Mornstein. 1. vyd. Brno: Masaryk University, 2007. 317 s. ISBN 978-80-210-4228-5. info

Požadavky

Běžná úroveň středoškolských znalostí fyziky

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

Mgr. Vladan Bernard, Ph.D.MUDr. Aleš Bourek, Ph.D.MUDr. Lenka Forýtková, CSc.prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.Mgr. Daniel Vlk, CSc.Marta Vágnerovádoc. RNDr. Jiřina Škorpíková, CSc.