Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské terminologie I - cvičení (aZLLT0121c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aZLLT0121c - Základy lékařské terminologie I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu:Řecko-latinská lékařská terminologie je jedním z relevantních prostředků získání cílových vědomostí medika. Výuka má teoreticko-praktický ráz a je koncipována jako propedeutický kurs sui generis, uvádějící posluchače do studia medicíny prostřednictvím jejího jazyka.Obsah výuky je stejně jako soubor znalostí postulovaných u zkoušky určován výlučně potřebami oboru a lékařské praxe. Především zprostředkuje ty znalosti latiny, příp. řečtiny, které umožní studentovi rychle a účelně zvládnout významovou stránku termínů, jejich gramatickou formu a slovotvornou strukturu. Současně poskytuje systematický návod k samostatnému řešení běžných terminologických problémů spočívajících v porozumění odborným obsahům a tvorbě lékařských pojmů. Kromě toho otevírá pohled na širší historické a lingvistické základy lékařské terminologie i její všeobecné teoretické souvislosti.Výstupy z učení:Na konci tohoto kurzu bude student schopen:používat latinskou a řecko-latinskou lékařskou terminologii jazykově korektně a s pochopením významu jednotlivých termínů;poznat a vysvětlit gramatické prostředky a pravidla relevantní pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;určit syntaktickou strukturu víceslovných termínů;rozeznat sémantickou stavbu anatomických a klinických jednoslovných termínů;vytvářet odvozená a složená slova pomocí nejčastěji užívaných slovotvorných prostředků;překládat vybrané výrazy z anatomie a preklinických a klinických disciplín.

Osnova

ZÁKLADY LÉKAŘSKÉ TERMINOLOGIE - cvičení. Sylabus.Obligátní součástí každého cvičení je praktický nácvik látky probrané v semináři a kontrolní úkoly.1. týden: Prověřování vstupních znalostí. 2. týden: Jazyk medicíny, jeho funkce a základní charakteristiky. Lékařský termín, jeho etymologie a definice. Hlavní postavy antického lékařství, historické aspekty lékařské terminologie na pozadí dějin medicíny.3. týden: Historie anatomické nomenklatury : BNA, JNA, PNA.4. týden: Všeobecné názvy a názvy označující části a oblasti lidského těla.5. týden: Názvy kostí a termíny týkající se kosterní soustavy.6. týden: Latina v lékařské dokumentaci. Vývoj diagnostického záznamu, jeho osobitosti a současná praxe.7. týden: Termíny označující jednoduché typy zlomenin.8. týden: Vyjádření počtu, číslovky v anatomii a klinice. Zlomeniny prstů, žeber a obratlů.9. týden: Vnitřní orgány, hlavní termíny ze splanchnologie.10. týden: Úvod do slovotborby, základní zákonitosti derivace a nejproduktivnější sufixy. Názvy zánětlivých a nezánětlivých onemocnění tvořené systematickými koncovkami -itis a -osis.11. týden: Názvy nádorových onemocnění. Diagnozy s výrazy suspicio a suspectus, a, um.12. týden: Deminutiva v anatomické terminologii. Odvozování adjektiv příponou -ideus, a, um a vyjádření tvarové podobnosti.13. týden: Opakování.14. týden: Zápočtový test.

Literatura

povinná literaturaPRUCKLOVÁ, Renata - SEVEROVÁ, Marta. Introduction to Latin and Greek Terminology in Medicine. Prague: Koniasch Latin Press, 2012. ISBN 978-80-86791-24-1doporučená literaturaBUJALKOVÁ, Mária - Anna JUREČKOVÁ. Introduction to Latin medical terminology. 1. vyd. Bratislava: Univerzita Komenského, 2013. 148 s. ISBN 978-80-223-3394-8Atlas of anatomy :Latin nomenclature. Edited by Anne M. Gilroy - Brian R. MacPherson - Lawrence M. Ross - Michael Schu. New York: Thieme Medical, 2009. xv, 656 p. ISBN 978-1-60406-099-7. info

Požadavky

Základní znalosti latinského jazyka usnadní studium předmětu a lze je považovat za užitečnou součást vzdělanostního vybavení studenta při vstupu na fakultu, i když nejsou obligatorním předpokladem osvojování vysokoškolského učiva v úvodní fázi.

Garant

Mgr. Jozefa Artimová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jozefa Artimová, Ph.D.Mgr. Natália GachallováMgr. Tereza ŠevčíkováMgr. Robert Helán, Ph.D.Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.PhDr. Jana Vyorálková