Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preklinické zubní lékařství I - cvičení (aZLPR0131c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu aZLPR0131c - Preklinické zubní lékařství I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kursu je student schopen inentifikovat zuby, ovládat histologické složení tvrdých zubních tkání,zubní dřeně a periodoncia. Umí rozeznat výplňové a preparační nástroje a preparovat kavity I, II,II. a IV třídy na jednoduchých modelech. Zná možnosti ústní hygieny domácí i profesionální. Ovládá složení výplňových materiálů provizorních i trvalých, jejich základní indikace i manipulaci s nimi.

Osnova

1. Základní materiály v zubním lékařství. Příprava sádry pro laboratorní účely, míchání,příprava špalíčku pro modelaci zubu2. Nástroje pro práci se sádrou a voskem. Modelace 11 ze sádry3.Modelace premoláru z vosku. Modelace moláru z vosku, aditivní metoda. Identifikace zubů frontálního úseku. Označování zubů4.Vyšetřovací nástroje, způsob práce s nimi – vyšetření pacienta, procvičení označování zubů. Identifikace premolárů horní a dolní čelisti5.Demonstrace vybavení zubní ordinace, Identifikace preparačního instrumentaria,zacházení s preparačními nástroji. Identifikace molárů horní a dolní čelisti6.Výplňové nástroje Preparace a vyplnění kavit v novodurových destičkách provizorními materiály a amalgámem. Identifikace zubů – procvičování7.Preparace a vyplnění kavit v novodurových destičkách definitivními výplňovými materiály – kompozity a sklopolyalkenoáty. Identifikace zubů8.Vyřezání kavity I. třídy na sádrovém modelu. Preparace kavity I. třídy pro amalgám.Vyplnění preparovaných kavit amalgámem9.Zajištění suchého pracovního pole a praktický nácvik základní kofferdamové techniky10.Preparace kavity I. třídy pro kompozit. Nepřímé překrytí zubní dřeně. Preparace kavity I. třídy pro inlay, modelace voskového předtvaru11.Preparace kavit V. třídy pro amalgám, kompozit a sklopolyalkenoát zhotovení podložky a výplně, sendvičová výplň. Identifikace zubů a instrumentaria12.Domácí provádění ústní hygieny. Praktický nácvik čištění zubů. Stanovení úrovně ústní hygieny13.Preparace kavity III. Třídy, zhotovení kompozitní výplně14. Dokončení preparací, opakování, procvičování.Zápočtový test.

Literatura

Jedynakiewitz N.M.: A practical quide to technology in dentistry. Wolf publ.Jedynakiewitz N.M.: A practical quide to technology in dentistry. Wolf publ.1992

Garant

doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D.

Vyučující

prof. MUDr. Lydie Izakovičová Hollá, Ph.D.prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc.doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D.prof. MUDr. Jiří Vaněk, CSc.Milena Prudíková