Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova v porodní asistenci - cvičení (BAMV061c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BAMV061c - Multikulturní výchova v porodní asistenci - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako teoretický základ studijního programu porodní asistence. Seznamuje studenty s multikulturní a transkulturní dimenzí péče o individuální potřeby ženy, její rodiny a komunity.Student bude po absolvování výuky: umět správně používat pojmy - etnicita, kultura, duchovno, víra, náboženství; znát základní charakteristiky vybraných etnických, kulturních a náboženských skupin. Bude schopen adaptovat proces v porodní asistenci u klientů s ohledem na jejich etnické, kulturní a duchovní specifika.

Osnova

Obsah:- Význam transkulturního – multikulturního ošetřovatelelství, K.M. Leiningerové.- Definování kultury, etnicity, společnosti, společné a rozdílné znaky. Změny ve společnosti z pohledu soužití majoritní a minoritní skupiny.- Kultura a etnicita v mezilidských vztazích, v rodině. Kulturní a etnické dimenze zdraví, choroby, smrti. Rituály.- Multikulturní společnost – důsledky pro zdravotnické/ošetřovatelské služby. Multikulturní společnost v ČR. Odlišné kulturní pojímání povolání porodní asistentky, pečovatele.- Etnocentrismus a jeho důsledky v péči o ženu, její rodinu a komunitu.- Interkulturní komunikační problémy, prostředky usnadňující interkulturní komunikaci.- Duchovní život člověka – obsah, význam, vybrané náboženské směry a jejich pravidla regulující chování svých členů společnosti.Významné náboženské rituály.

Literatura

RYŠLINKOVÁ, Markéta. Česká sestra v arabském světě :multikulturní ošetřovatelství v praxi. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 123 s. ISBN 978-80-247-2856-8. infoŠPIRUDOVÁ, L. Multikulturní ošetřovatelství 2. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 248 s. ISBN 80-247-1213-X. infoIVANOVÁ, Kateřina, Lenka ŠPIRUDOVÁ a Jana KUTNOHORSKÁ. Multikulturní ošetřovatelství 1. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 248 s. ISBN 80-247-1212-1. info

Garant

Mgr. Blanka Trojanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Blanka Trojanová, Ph.D.