Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana veřejného zdraví - cvičení (BAOZ051c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BAOZ051c - Ochrana veřejného zdraví - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu by studenti měli rozumět principů ochrany a podpory zdraví, podle hlavních determinant zdraví. Měli by být schopni použít svoje znalosti v intervenci týkající se ovlivnitelných faktorů, a to u pacientů i obecné populace.

Osnova

Principy ochrany a podpory zdraví. Možnosti prevence nemocí, její typy.Prevence kardiovaskulárních onemocněníPrevence rakovinyIntervenční programy v primární prevenci.Výživa v ochraně zdraví a prevenci nemocí.Možnosti hodnocení stravovacích zvyklostí jednotlivceNadváha a obezita jako významné zdravotní riziko.Způsoby hodnocení výživového stavu jednotlivce.Ochrana zdraví před vlivy zevního prostředí – fyzikálními, chemickými, biologickýmiNekouření jako významný způsob ochrany zdravíRiziko kouření pro lidskou reprodukci. Alkohol a drogy v těhotenstvíSpecifika výživových doporučení v těhotenství a době kojeníPodpora kojení. Umělá výživa kojenců. Voda a zdraví

Literatura

PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: SZÚ. Souborné vydání 2004. ISBN 80-7168-942-4Zloch Z a kol: Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. Karolinum, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, ISBN 80-246-0269-5Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0

Garant

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.Mgr. Jana Fialová, Ph.D.Mgr. Martin Forejt, Ph.D.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.MVDr. Halina MatějováMgr. Aleš Peřina, Ph.D.MUDr. Zdeněk PluháčekMUDr. Veronika Šikolovádoc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.