Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychoterapie a aplikovaná psychologie (BDAP031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDAP031 - Psychoterapie a aplikovaná psychologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle kursu: Uvedení a porozumění problematice oboru zdravotnická a lékařská psychologie;Vymezení a osvojení si základních psychologických pojmů – bio – psycho- eko-sociální model v nemoci a ve zdraví;Porozumění a aplikování nejdůležitějších psychohygienických a sociálních dovedností;Osvojení si a nacvičování relaxační metody Autogenní trénink;Získání dovedností k psychologickému vedení pacienta před prováděním, při a po závažném léčebném výkonu;Psychoterapie.

Osnova

Zdravotnická a lékařská psychologie - vymezení pojmů.Zdraví a nemoc.Psychologická problematika nemocného - psychologie osobnosti, obranné mechanismy jedince, motivace, potřeby.Vztah zdravotník - pacient a jejich vzájemná komunikace - role pacienta, role lékaře, paternalistický model, partnerský model, compliance.Psychologický přístup k nemocnému, rozhovor zdravotník - pacient.Zásady sdělování nepřiznivých informací a diagnózy pacientům a jejich rodinám.Základní psychologická péče o ambulantně vedené pacienty.Základní psychologická péče o hospitalizované pacienty.Psychosomatický přístup a bio-psycho-sociální přístup ve zdraví a nemoci.Bolest, strach a úzkost. Truchlení a deprese. Hněv a agresivita.Thanatologie, problematika smrti a umírání.Duševní krize, krizová intervence. Specifika psychologického přístupu napříč lékařskými obory - onkologie, gynekologie a porodnictví, neonatologie, psychiatrie, chirurgie, vnitřní lékařství atd. Duševní hygiena zdravotníka, autogenní trénink, burn-out syndromPsychoterapie.

Literatura

povinná literaturaBOUČEK, Jaroslav. Lékařská psychologie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 141 s. ISBN 80-244-1501-1. infoVYMĚTAL, Jan. Lékařská psychologie. 3. aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2003. 397 s. ISBN 80-7178-740-X. infodoporučená literaturaBENDOVÁ, Marcela . Lékařská psychologie dnes a perspektivy výuky na LF MU-sborník přednášek-sympozium LF ČR. Praha, 2007. Sborník- LFUK Praha-únor 2007. infoZdravotnická psychologie :teorie a praktická cvičení. Edited by Eva Zacharová - Miroslava Hermanová - Jaroslava Šrámková. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 229 s. ISBN 978-80-247-2068-5. infoKRATOCHVÍL, Stanislav. Základy psychoterapie. 5. přeprac. vyd. Praha: Portál, 2006. 383 s. ISBN 80-7367-122-0. info

Požadavky

BDPS021 Psychol. a zdrav. psychologie

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Jahnovádoc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.PhDr. Hana Neudertová, Ph.D.Vlasta Břicháčková