Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v domácí péči (BDDP051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDDP051 - Ošetřovatelství v domácí péči, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu Ošetřovatelství v domácí péči si studenti osvojí organizaci domácí péče v našich podmínkách, vybavení a financování agentur domácí péče. Naučí se pracovat s dokumentací komplexní domácí péče. Studenti ou schopni zajistit plán péče o klienta, realizovat tento plán a také zhodnotit efektivitu poskytované péče. Získá základní vědomosti o hospicové péči

Osnova

1. Úvod do předmětu, organizační pokyny pro teoretickou výuku.2. Komplexní domácí péče, její historie v ČR, komu je určena, kdo ji zřizuje a indikuje a v jakém rozsahu. Terminologie spojená s domácí pomocí u nás a ve světě.3. Formy domácí péče, její cíle, zákonné normy, otázka financování poskytované komplexní domácí péče - tiskopisy. Národní centrum domácí péče - jeho význam a úkoly.4. Pracovní náplň odborníků působících v komplexní domácí péči, dokumentace domácí péče, dokumentace pro mobilní sestru a vedení záznamů v plánu činností.5. Průzkum v komplexní domácí péči, sběr informací a dat - ananéza, ošetřovatelský diagnóza, plán domácí péče a jeho realizace, stanovení cílů v domácí péči, zhodnocení péče.6. Aplikace komplexní domácí péče při využití horizontálního managementu, dohody mezi agenturami domácí péče a klientem.7. Případový management v komplexní domácí péči.8. Hospic - historie péče v ČR, typy péče, indikační a diagnostické skupiny klientů v hospicové péči, personální management při poskytování hospicové péče.

Literatura

Náhradní obsah: Asociace domácí péče Ćeské republiky, Národní centrum domácí péče: Almanach VI. mezinárodního kongresu komplexní domácí péče - 1996.Misconiová, B.: Management komplexní péče. Asociace domácí péče ČR, Národní centrum domácí péče.Misconiová, B.: Nejčastější otázky spojené s poskytováním domácí péče. Národní centrum domácí péče, Asociace domácí péče.Misconiová, B.: Adresář agentury domácí péče. Národní centrum domácí péče, Asociace domácí péče.Misconiová, B.: Péče o umírající, hospicová péče. Národní centrum domácí péče ČR.Misconiová, B.: Anamnestika, diagnostika a plánování v komplexní domácí péči. Asociace domácí péče ČR, Národní centrum domácí péče ČR.

Požadavky

BDOD0322 Odborná oš.praxe II || BDOD0464i Odb. ošetř. praxe IV || BDOD0444i Odb. ošetř. praxe IV

Garant

doc. PhDr. Miroslava Kyasová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana Danadakidoc. PhDr. Miroslava Kyasová, Ph.D.Mgr. Petra Juřeníková, Ph.D.Bc. Tereza Polzer, DiS.