Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a pojišťovnictví (BDEK061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDEK061 - Ekonomika a pojišťovnictví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu student: zná základní pojmy a teorie z oblasti ekonomiky zdraví a zdravotnictví; vysvětlí důvody tržního selhání v oblasti péče o zdraví; popíše základní modely financování zdravotnických služeb; popíše financování zdravotnictví v ČR; popíše typy a základní principy a funkce zdravotního pojištění; zná kritéria pro hodnocení zdravotnických služeb; aplikuje metody ekonomického hodnocení zdravotnických služeb; chápe přínosy a rizika ekonomické analýzy v oblasti péče o zdraví.

Osnova

Ekonomické problémy zdravotnických systémůZákladní koncepty zdravotnické ekonomieKonkurence ve zdravotnictvíMěření nákladůekonomické analýzyFinancování zdravotnictvíZdravotní pojištěníNáklady na nemocEkonomie a veřejné zdravotnictví.

Literatura

povinná literaturaPrincipy zdravotního pojištění. Edited by Jiří Němec. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 240 s. ISBN 978-80-247-2628-1. infoHOLČÍK, Jan . Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 293 s. Škola a zdraví pro 21. století. ISBN 978-80-210-5239-0. infoMAAYTOVÁ, Alena. Otázky ekonomiky zdravotnictví s ohledem na zvyšování efektivnosti. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012. 164 s. ISBN 9788073579128. info

Požadavky

BDMA051 Management

Garant

Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D.prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Zdeňka Jochová