Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictví - přednáška (BDGP051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDGP051p - Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictví - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studentka si v průběhu teoretické a praktické výuky dokonale osvojí problematiku fyziologického, porodu a šestinedělí včetně nových metod průběžně zaváděných do porodnické praxe.Je schopna se důkladně orientovat v problematice prevence, dispenzarizace, diagnostiky a léčby stavů vzniklých v průběhu těhotenství , porodu a šestinedělí. Bloky zahrnují historii porodnictví, vývoj a anatomii pohlavních orgánů ženy a mléčné žlázy v těhotenství, fyziologické těhotenství, patologie těhotenství, porodu a šestinedělí, interpretovat nové směry ve vedení porodu, perinatální medicínu.

Osnova

Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictvíÚvod do gynekologie a porodnictví, vyšetřovací metody.Menstruační cyklus, gynekologická endokrinologie.Plánované rodičovství, antikoncepce.Sterilita, infertilita.Záněty v gynekologii.Akutní příhody v gynekologii.Gynekologická onkologie, senologie.Urogynekologie, poruchy pánevní statiky.Prenatální péče.Rizikové těhotenství, nemoci v těhotenství.Prenatální diagnostika, prenatální medicína.Náhlé příhody v porodnictví, DIK, HELLP.Spontální porod, alternativy v porodnictví.Porodnické operace.

Literatura

ČECH, Evžen, Zdeněk HÁJEK, Karel MARŠÁL a Bedřich SRP. Porodnictví. 2., přepracované a doplně. Praha: Grada, 2007. 544 s. ISBN 80-247-1303-9. infoModerní porodnictví. Edited by Aleš Roztočil. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 405 s. ISBN 978-80-247-1941-2. infoROB, Lukáš, Alois MARTAN a Karel CITTERBART. Gynekologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2008. xxiv, 319. ISBN 978-80-7262-501-7. info

Požadavky

BDKP021 Klinická propedeutika

Garant

doc. MUDr. Igor Crha, CSc.

Vyučující

MUDr. Petr Janků, Ph.D.MUDr. Romana GerychováMgr. Marika Burešovádoc. MUDr. Igor Crha, CSc.