Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská biofyzika - přednáška (BDLF011p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDLF011p - Lékařská biofyzika - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:rozumět a vysvětlit biofyzikální principy a zákony - ovládat biofyzikální principy hlavních lékařských přístrojů; hodnotit výsledky zísakané základními biofyzikálními metodami z hlediska bezpečného a účelného přístupu k jejich využívání; porozumět principům terapeutických a diagnostických lékařských přístrojů, ovládat základní zákonitosti tzv. fyziologické a molekulární biofyziky.Absolvent musí získat nejen potřebné odborné vědomosti, ale také širší všeobecné vzdělání důležité pro další průběžné vzdělání zdravotních sester.

Osnova

Úvod do lékařské biofyziky. Fyzikální principy lékařské přístrojové techniky.Úvod.Biofyzikální pohled na strukturu hmoty. Biologické účinky ionizujícího zářeníÚvod do molekulové biofyziky.Termodynamické procesy v živých systémechBioelektrické jevy na membránáchBiofyzika kardiovaskulárního a respiračního systémuBiofyzikální funkce smyslových receptorů.Biofyzika sluchu a zrakuÚčinky mechanických, akustických, elektromagnetických polí a neionizujícího záření na živé systémy.Biosignály a jejich zpracování.Konvenční rentgenové zobrazovací metody. Moderní tomografické metody (CT,MRI)Diagnostické metody využívající radionuklidů.Metody a přístroje pro léčbu ionizujícího zářeníMěření a registrace teploty, mechanických veličin.Optické diagnostické přístroje Elektrodiagnostické metody.Principy diagnostického a terapeutického užití ultrazvuku.Metody a přístroje používané pro fyzikální léčbu a chirurgii.Přístroje nahrazující funkci orgánů.volné téma.

Literatura

HRAZDIRA, Ivo, Vojtěch MORNSTEIN a Jiřina ŠKORPÍKOVÁ. Základy biofyziky a zdravotnické techniky. 1. vyd. Brno: Neptun, 2006. 312 s. ISBN 80-86850-01-3. infoNAVRÁTIL, Leoš a Jozef ROSINA. Medicínská biofyzika. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 524 s. ISBN 80-247-1152-4. infoHRAZDIRA, Ivo a Vojtěch MORNSTEIN . Lékařská biofyzika a přístrojová technika. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001. 395 s. ISBN 80-902896-1-4. info

Požadavky

Běžná úroveň středoškolských znalostí fyziky

Garant

doc. RNDr. Jiřina Škorpíková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jiřina Škorpíková, CSc.Mgr. Vladan Bernard, Ph.D.Marta Vágnerová