Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v psychiatrii (BDPY051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BDPY051 - Ošetřovatelství v psychiatrii, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se se základními principy léčby v psychiatrii a léčebnými postupy v péči o nemocné s poruchou psychických funkcí. Studenti budou seznámeni s poruchami jednotlivých psychických funkcí (vnímání, emotivita, myšlení, paměť, intelekt a osobnost), dále se základními psychiatrickými pojmy; s projevy nejčastějších psychických onemocnění (např.schizofrenie); afektivními poruchami, neurotickými poruchami a poruchami vyvolanými stresem, poruchami příjmu potravy a poruchami osobnosti. Dále jim budou přednášeny základy terapie psychických poruch – farmakoterapie, psychoterapie a další biologické způsoby léčby. V rámci přednášek budou také seznámeni se zásadami komunikace s psychicky nemocnými a jedna samostatná přednáška bude věnována problematice dětské psychiatrie – pedopsychiatrii. Výuka má charakter prohlubující a rozšiřující.

Osnova

Biologická psychiatrie:Základy terapie psychických poruch, farmakoterapie, další biologické způsoby léčby v psychiatrii.Speciální psychiatrie: Projevy nejčastějších psychických onemocnění:Neurotické poruchy a poruchy vyvolané stresem; poruchy osobnosti; poruchy příjmu potravy.Obecná psychiatrie: Projevy nejčastějších psychických onemocnění:Poruchy jednotlivých psychických funkcí; schizofrenie; afektivní poruchy.Psychoterapie a komunikace s nemocným člověkem:Psychoterapie u jednotlivých psychiatrických diagnóz; komunikace; vztah lékař - pacient; rozhovor lékaře s pacietem; pravidla komunikace se specifickými skupinami nemocných.Pedopsychiatrie:Základní problematika dětské psychiatrie.

Literatura

povinná literaturaElektronická učebnice - přístup z: http://portal.med.muni.cz. Žourková A. et al.: Obecná a speciální psychiatrieRABOCH, Jiří a Petr ZVOLSKÝ. Psychiatrie. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. 622 s. ISBN 80-7262-140-8. infodoporučená literaturaMALÁ, Eva a Pavel PAVLOVSKÝ. Psychiatrie :[učebnice pro zdravotní sestry a další pomáhající profese]. Vyd. 2. Praha: Portál, 2010. 143 s. ISBN 9788073677237. infoRABOCH, Jiří, Pavel PAVLOVSKÝ a Dana JANOTOVÁ. Psychiatrie :minimum pro praxi. 5. vyd. Praha: Triton, 2012. 239 s. ISBN 9788073875824. infoKRATOCHVÍL, Stanislav . Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2006. 283 s. Portál 5.verze. ISBN 80-7367-122-0. info

Požadavky

BDKP021 Klinická propedeutika 100% účast na přednáškách.

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Richard Barteček, Ph.D.MUDr. Jana HořínkováMUDr. Pavel Theiner, Ph.D.