Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie pohybového systému II - seminář (BFAP0222c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BFAP0222c - Anatomie pohybového systému II - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování druhého semestru praktické výuky anatomie pohybového systému bude student schopen rozpoznat a pojmenovat základní struktury dýchací soustavy, kardiovaskulárního systému, periferního i centrálního nervového systému. Dokáže vysvětlit význam jednotlivých orgánů a celých orgánových soustav. Student bude schopen aplikovat získané znalosti na činnost aktivního i pasivního pohybového aparátu. Měl by být schopen posoudit interakci jednotlivých orgánů lidského těla při pohybu. Student by měl být po absolvování druhého semestru teoreticky i prakticky připraven pro studium preklinických a klinických oborů. Měl by umět posoudit normální stav lidského těla v klidu i za pohybu a tyto znalosti uplatnit ve své praxi.

Osnova

1) Opakování trávicího a urogenitálního systému včetně topografie.2) Dýchací systém.3) Srdce.4) Přehled tepen.5) Přehled žil a mízního systému.6) Spinální nerv, rami dorsales nn. spinalium. Plexus cervicalis. Nn.intercostales7) Plexus brachialis.8) Plexus lumbalis. Plexus sacralis.9) Topografie končetin, krku a zad.10) Přezkoušení - svaly, cévy a nervy končetin a zad.11) Páteřní mícha. Obaly CNS.12) Mozkový kmen, mozeček.13) Koncový mozek. Komory mozkové14) Hlavové nervy. Autonomní nervový systém, nervové dráhy.15) Konzultační týden.

Literatura

NETTER, Frank H. Anatomický atlas člověka. Edited by John T. Hansen, Translated by Libor Páč - Petr Dubový. Vyd. 2., rozš. Praha: Grada, 2005. [14], 542,. ISBN 80-247-1153-2. infoDOKLÁDAL, Milan a Libor PÁČ . Anatomie člověka II. Splanchnologie a cévní systém. 2. přepracované. Brno: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2003. 136 s. 2. ISBN 80-210-2886-6. infoDOKLÁDAL, Milan a Libor PÁČ . Anatomie člověka III. Brno, 1995. ISBN 80-210-1169-6. info

Požadavky

BFAP0121c Anatomie pohyb. syst.I-s

Garant

prof. RNDr. Petr Dubový, CSc.

Vyučující

MUDr. Ondřej VolnýMgr. Kateřina VymazalováMUDr. Ilona Klusáková, Ph.D.