Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika, Informatika II (BFFI0222c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BFFI0222c - Biofyzika, Informatika II, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:rozumět a vysvětlit biofyzikální principy a zákony; ovládat základní biofyzikální přístroje; hodnotit výsledky získané základními biofyzikálními metodami z hlediska vědeckého, účinného, bezpečného a účelného přístupu k jejich využívání;porozumět principům složitějších terapeutických a diagnostických lékařských přístrojů; rozlišovat možnosti využití biofyzikálních technik a lékařských přístrojů v praxi;Na konci tohoto kurzu bude student schopen se zaměřením na oblast zdravotnictví také prokázat:1. Schopnosti a nejběžnější postupy a návyky v zacházení s daty, informacemi, znalostmi.2. Zdokonalení v oblasti kritického uvažování v medicíně založené na důkazech.3. Pochopení logiky zdravotnického prostředí, komunikace s profesionály i laiky (pacienty a jejich rodinami).4. Porozumění v základních oblastech (možnostmi, omezeními a riziky) využití informačních a komunikačních technologií ve zdravotnickém prostředí.Kurz Není zaměřen na nácvik činností s konkrétními hardwarovými či softwarovými prostředky. Nejedná se o kurz, který by byl zaměřen převážně na výpočetní gramotnost (práci s PC a programy).

Osnova

Praktická cvičení.(Praktická výuka je členěna na výuku v laboratořích, semináře ademonstrace)1. Úvod. Organizace a bezpečnost práce v praktických cvičeních.Základy fyzikálních měření. Úvod do praktického bloku.Principy elektrických přístrojů a jejich používání.2. Informace (Přehled a vývoj).Lékařská informatika (náplň, pojmy).Informační technologie (hardware, software, OS, LAN, WAN)3. Informační zdroje (data mining - data warehousing)Informační systémy (NIS, expertní systémy, AI, CME)4. Měření viskozity kapalin. Měření povrchovéhonapětí kapalin.5. Absorpční křivka eosinu. Stanovení koncentrace hemoglobinu. Refraktometrické stanovení koncentrace NaCl. Polarimetrie. Měření optické mohutnosti čoček.6. Audiometrie. Měření krevního tlaku. Ergometr. Stanovení vizu.7. Měření povrchové kožní teploty termistorem. Měření teplotytermočlánkem. Měření parametrů prostředí (hluk).8. Hemolýza suspenze erytrocytů terapeutickým ultrazvukem.Měření absorbce ionizujícího záření.9. Měření napětí a frekvence el. signálů osciloskopem.Měření kožního odporu. Analýza akustických prvků lidského hlasu. Měření impedance tkáně.10. Elektromagnetické vlnění a jeho vnímání. Refrigerace. Katatermometr. Měření osvětlení, Luxmetr.11. Kontaktní a bezkontaktní termografie. Termokamera, termovize. Současné fyzikální metody v rehabilitační praxi.12. Vyšetřovací metody. Elektrodiagnostické metody. Individuální měření EKG. Elektrické dráždění. Účinky stejnosměrných a střídavých proudů. Vyšetření oka.13. Zobrazovací metody. Ultrazvuk a „Dopplerovské“ metody měření rychlosti. RTG, Tomografie. NMR.14. Zápočtový test.V rámci části "zdravotní informatika" je předmět zaměřen na seznámení:1. s postupy a návyky v zacházení s daty, informacemi, znalostmi.2. zdokonalení se v oblasti kritického uvažování3. pochopení logiky zdravotnického prostředí, komunikace s profesionály i laiky (pacienty a jejich rodinami)4. seznámení se se základními oblastmi (možnostmi, omezeními a riziky) využití informačních a komunikačních technologií ve zdravotnickém prostředíSemináře nejsou zaměřen na nácvik činností s konkrétními hardwarovými či softwarovými prostředky. Nejedná se o kurz, který by byl zaměřen převážně na výpočetní gramotnost (práci s PC a programy).

Literatura

doporučená literaturaLékařská fyzika a informatika :(se zaměřením na zubní lékařství). Edited by Ivo Hrazdira - Aleš Bourek - Vojtěch Mornstein. 1. vyd. Brno: Neptun, 2007. 352 s. ISBN 978-80-86850-02-3. infoLékařská biofyzika a přístrojová technika. Edited by Ivo Hrazdira - Vojtěch Mornstein. Dotisk 1. vyd. Brno: NEPTUN, 2004. 381 s. ISBN 80-902896-1-4. infoMORNSTEIN, Vojtěch , Lenka FORÝTKOVÁ , Pavel GREC , Jiří LECHNER , Věra MARYŠKOVÁ a Jiřina ŠKORPÍKOVÁ . Biofyzikální praktikum. editor Vojtěch Mornstein. 2. přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1996. 150 s. ISBN 80-210-1416-4. info

Požadavky

BFFI0121p Biofyzika, Informatika I Předpokladem pro informatickou část semináře je zvládnutí základních návyků v oblasti obecného zpracovávání dat, informací a znalostí a práce s informačními a komunikačními technologiemi.

Garant

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc.

Vyučující

MUDr. Aleš Bourek, Ph.D.MUDr. Věra Maryškovádoc. RNDr. Jiřina Škorpíková, CSc.Mgr. Daniel Vlk, CSc.Mgr. Leona DunklerováMarta Vágnerová