Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie tělesné zátěže (BFFZ031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BFFZ031 - Fyziologie tělesné zátěže, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student zná základní teoretické a metodologické poznatky o procesech fyzické zátěže člověka a fyziologie tělesné zátěže. Předmět umožňuje získat zkušenosti z vlastního fyzického tréninku a znalosti jak zvýšit tělesnou zdatnost, zdraví a kvalitu života fyzickou aktivitou.

Osnova

Úvod- Základní pojmy (výkon, práce, síla, tlak, kapacita,účinnost atd.)- Reakce a adaptace (desadaptace, maladaptace ) na fyzickou zátěžZdatnost a výkonnost- Definice (zdatnost obecně, fyzická zdatnost,fyzická výkonnost)- Limitující faktory zdatnosti a výkonnostiSomatický stav. jako limitující faktor zdatnosti a výkonnostiMuskuloskeletální systém- Svalová síla a její složky (izometrická,izotonická, izokinetická, speciální)- Silový výkon, krouticí moment ( torque )- Pracovní výkon ( anaerobní, aerobní )- Svalová vytrvalost ( statická, dynamická )- Svalová ohebnost - flexibilita ( statická, dynamická )Transportní systém-Kapacita transportního systému (Q, VO2max)-Kardiovaskulární systém ( limitující faktory, reakce a adaptace )-Dýchací systém(funkční hodnoty,reakce a adaptace na fyzické zatížení)- Vztahy mezi parametry transportního systémuMetabolismus- Energetický metabolismus- Vnitřní prostředí,acidobazická rovnováha,termoregulace při těl.zátěžiVliv pravidelné pohybové aktivity(tréninku) na zdatnost a výkonnostVliv prostředí.(výška, chlad, teplo, vlhko) na zdatnost a výkonnostVěkové a pohlavní zvláštnosti. reakce a adaptace na fyzickou zátěžJiné faktory.ovlivňující zdatnost a výkonnost (únava, regenerace, výživa aj.)

Literatura

PLACHETA, Zdeněk. Zátěžová funkční diagnostika a preskripce pohybové léčby ve vnitřním lékařství. 2. přeprac. vyd. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1995. 145 s.; př. ISBN 80-210-1170-X. infoPLACHETA, Zdeněk , Jarmila SIEGELOVÁ a Miloš ŠTEJFA. Zátěžová diagnostika v ambulantní a klinické praxi. první. Praha: Grada Publishing, 1999. 276 s. ISBN 80-7169-217-9. infoMÁČEK, Miloš a Jiřina MÁČKOVÁ. Fyziologie tělesných cvičení. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2002. 112 s. ISBN 80-210-1604-3. info

Požadavky

BKFY0222p Fyziologie II - před. && BKHI021p Histologie - před.

Garant

prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc.