Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gynekologie (BFGY051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BFGY051 - Gynekologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopení teoretických základů gynekologie a porodnictví, především s ohledem na patologické stavy v porodnictví a jejich souvilsosti s fyzioterapií. Studenti získají schopnost základní orientace v prevenci, dispenzarizaci, diagnostice závažných stavů ohrožujících těhotenství, porod a šestinedělí.

Osnova

Během výuky si studenti osvojí základy gynekologie a porodnictví. Jsou schopni se orientovat v prevenci, dispenzarizaci, diagnostice a léčbě ženských chorob včetně onemocnění prsu.Jednotlivé studijní bloky zahrnují:1. Neurohumorální řízení menstruačního cyklu2. Gynekologická endokrinologie3. Plánované rodičovství4. Sterilita5. Akutní příhody v gynekologii6. Gynekologická onkologie, senologie7. Urologie, poruchy pánevní statiky8. Záněty v gynekologii, STD9. Prenatální péče10. Rizikové těhotenství, nemoci v těhotenství11. Prenatální diagnostika, perinatální medicína12. Náhlé příhody v porodnictví13. Spontánní porod, nové směry ve vedení porodu14. Porodnické operace

Literatura

Základy gynekologie a porodnictví :pro posluchače lékařské fakulty. Edited by Milan Kudela. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. 270 s. :. ISBN 80-244-0837-6. infoROB, Lukáš, Alois MARTAN a Karel CITTERBART. Gynekologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2008. xxiv, 319. ISBN 978-80-7262-501-7. infoROZTOČIL, Aleš. Porodnictví. Brno: IDVPZ, 2001. infoEssential obstetrics and gynaecology. Edited by E. Malcolm Symonds - Ian M. Symonds - Robert Britton. 4th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2004. vii, 394 s. ISBN 0-443-07147-0. info

Požadavky

BKZF031c Základy farmakologie-cvič. && BFNE0422p Neurologie, neurofyz.II-př. && BFVL0422 Vnitř. lék. vč. revmat. II && BFKF041p Klinická fyziologie - přednášk Přednášky z gynekologie podle syllabu. Využití videopresentací, presentace názorných kasuistik. Odborná diskuse se studenty, přenášky na téma zvolené studenty.Součástí výuky je prezentace klinických případů nebo medicínského tématu zakončená odbornou diskusí studentů s vyučujícím.

Garant

MUDr. Atanas-Ivan Belkov

Vyučující

MUDr. Atanas-Ivan BelkovMUDr. Luboš Minář, Ph.D.Zdeňka Kroupová