Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská terminologie - seminář (BHLT011s)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BHLT011s - Lékařská terminologie - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu: Lékařská latina má povahu přípravného předmětu, jehož smyslem je usnadnit studentům základní orientaci v odborném jazyce. Koncepce výuky vymezuje tři hlavní úlohy: zprostředkovat elementární odborný slovník, v němž dominují substantiva a adjektiva, poskytnout poučení o pravidelné jmenné flexi a uvést do nauky o slovotvorbě v odborné rovině. K tomu přistupuje seznámení s recepturní latinou a informativní pohled na vybraná témata z teorie a historie lékařské terminologie.Výstupy z učení: Na konci tohoto kurzu bude student schopen:poznat a vysvětlit gramatické prostředky a pravidla důležitá pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;překládat odborné výrazy ze studované specializace;používat základní lékařskou terminologii a rozumět jí;určit sémantickou strukturu vybraných anatomických a klinických termínů;vytvářet odvozená slova pomocí vybraných slovotvorných prostředků;vysvětlit syntaktickou stavbu víceslovných termínů.

Osnova

Rozpis výuky 1. týden: Úvod do studia předmětu: význam a obsah kurzu, metodické pokyny, studijní literatura. Latinská abeceda a výslovnost. Základní jmenné kategorie a jejich specifika v medicínské terminologii. Latinská a řecká substantiva I. deklinace, adjektiva I. deklinace.2. týden: Skladební vztahy mezi členy víceslovných termínů, slovosled. Latinská a řecká substantiva II. deklinace, adjektiva II. deklinace.3. týden: Latinská substantiva III. deklinace. Poznámky k anatomickému názvosloví.4. týden: Řecká substantiva III. deklinace. Poznámky ke klinické terminologii.5. týden: Opakování III. deklinace substantiv, příprava na průběžný test.6.-7. týden: Průběžný test. Adjektiva III. deklinace (typ trojvýchodný, dvojvýchodný, jednovýchodný).8. týden: Latinská substantiva IV. a V. deklinace. Předložkové vazby.9.-10. týden: Stupňování adjektiv (pravidelné, nepravidelné, neúplné).11. týden: Číslovky: základní, řadové, číselná násobná příslovce; vyjádření počítaného předmětu.12. týden: Slovotvorba (1) - základní zákonitosti derivace. Produktivní latinské a řecké prefixy a sufixy. Synonymie a antonymie předpon. Polysémie přípon.13. týden: Slovotvorba (2) - základní pravidla kompozice. Nejužívanější latinské a řecké komponenty.14. týden: Opakování. Požadavky ke zkoušce.

Literatura

povinná literaturaMAREČKOVÁ, Elena a Hana REICHOVÁ. Úvod do lékařské terminologie: základy latiny s přihlédnutím k řečtině. 6. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011. 187 s. ISBN 978-80-210-5576-6. infodoporučená literaturaSVOBODOVÁ, Dana . Terminologiae medicae vestibulum. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2005. 228 s. ISBN 80-246-1128-7. infoKÁBRT, Jan a Jan KÁBRT JR. Lexicon medicum. Druhé, dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2004. 1136 s. ISBN 80-7262-235-8. infoneurčenoMAREČKOVÁ, Elena , Hana REICHOVÁ , Marta SEVEROVÁ , Dana SVOBODOVÁ a František ŠIMON. Latinitas medica. Lexikon nejen lékařských sentencí, citátů a rčení. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2009. 909 s. ISBN 978-80-210-4758-7. info

Požadavky

Základní znalosti latinského jazyka usnadní studium předmětu a lze je považovat za užitečnou součást vzdělanostního vybavení studenta při vstupu na fakultu, i když nejsou obligatorním předpokladem osvojování učiva v úvodní fázi.

Garant

Mgr. Libor Švanda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Robert Helán, Ph.D.Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.PhDr. Jana VyorálkováMgr. Jozefa Artimová, Ph.D.Mgr. Lucie Mazalová, Ph.D.Mgr. Tereza Ševčíková