Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví - přednáška (BHSL041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BHSL041p - Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu student:zná obsah, poslání, základní teoretické poznatky a metody sociálního lékařství; umí vysvětlit pojem veřejné zdravotnictví; zná základní teoretická východiska i praxi veřejného zdravotnictví; umí využít metody kvantitativní epidemiologie pro popis a hodnocení zdravotního stavu populace; dokáže aplikovat teoretické a metodologické poznatky při hodnocení zdravotní situace; je schopen porozumět globálním a národním zdravotním politikám; je schopen aplikovat získané multidisciplinární znalosti při hodnocení účinnosti, hospodárnosti a kvality zdravotní péče, včetně otázek spravedlnosti při poskytování zdravotnických služeb.

Osnova

Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví - zaměření, vývoj, obsah a metody.Zdraví a nemoc, etiologie-základní determinanty nemocí, přirozená historie nemoci, nozologie, klasifikace nemocí.Společenské a ekonomické determinanty a důsledky nemoci.Demografie, populační základna a populační procesy.Zdravotnický informační systém, soustava zdravotnické statistiky.Cíle, metody a význam studia zdravotního stavu populace, základní epidemiologické pojmy a metody.Systém péče o zdraví, vznik, vývoj a typy zdravotnických systémů, sociální a zdravotní politika, problémy, cíle a koncepce zdravotnických systémů.Státní správa a samospráva ve zdravotní péči.Modality zdravotní péče, kategorizace prevence, cílově plánované programy, Národní program zdraví.Zdroje a východiska evropské zdravotní politiky. Světová zdravotnická organizace, program Zdraví 2020.Ekonomické aspekty zdravotní péče, význam a formy sociální regulace v péči o zdraví.Etické aspekty rozhodování v péči o zdraví, etické hodnoty, ekvita.Účinnost, hospodárnost a ekvita zdravotní péče.Metody výzkumu zdravotního systému, jejich aplikace.Perspektivy vývoje zdravotní péče.

Literatura

povinná literaturaHOLČÍK, Jan. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost :k teoretickým základům cesty ke zdraví. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010. 293 s. ISBN 9788073921293. infoHOLČÍK, Jan, Adolf ŽÁČEK a Ilona KOUPILOVÁ. Sociální lékařství. 3. nezměn. vyd., dotisk. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 137 s. ISBN 978-80-210-3954-4.doporučená literaturaŽÁČEK, A. a J. HOLČÍK . Sociální lékařství II, Úvod do veřejného zdravotnictví. Brno: Masarykova univerzita, 1992. 130 s. ISBN 80-210-0375-8. info

Požadavky

BHPA021p Patologická anatomie - před. && BHPF021p Patologická fyziologie - př.

Garant

Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kaňová, Ph.D.prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.Zdeňka Jochová