Předmět Základy výživy člověka - seminář (BHVC031s)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BHVC031s - Základy výživy člověka - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Na konci kurzu by studenti měli rozumět a být schopni vysvětlit, konkrétně a detailně, následující oblasti:- Základní složky výživy, jejich funkce a význam-Vliv výživy na zdraví-Výživová doporučení- Výživové mýtyPředevším by měli být schopni použít tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacientů i obecné populace.
Osnova
1) Evoluce výživy člověka2) Vitaminy3) Minerální látky4) Bílkoviny5) Tuky6) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita I7) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita II8) Význam kojení pro dentální zdraví9) Výživa v ovlivňování zdraví a rizik nemocí (kardio, onko)10) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví I11) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví II12) Výživová doporučení13) Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy14) Výživové mýty a mylné cesty
Literatura
Zloch Z a kol: Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. Karolinum, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, ISBN 80-246-0269-5Mullerová D: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton, Praha 2003, 1.vyd., 100s., ISBN 80-7254-421-7Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0Společnost pro výživu: Výživa na začátku 21. Století. Výživaservis, Praha 2005, 79s., ISBN 80-239-6202-7
Požadavky
BHFY011p Fyziologie - před. && BHPA021p Patologická anatomie - před.
Garant
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Vyučující
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.Mgr. Martin Forejt, Ph.D.MVDr. Halina MatějováMgr. Aleš Peřina, Ph.D.doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.