Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Histologie - přednáška (BKHI021p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKHI021p - Histologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Histologie se zabývá studiem drobnohledné stavby rostlinných a živočišných organismů včetně těla člověka. Dělí se na cytologii (nauka o buňce); vlastní histologii (nauka o stavbě tkání); a mikroskopickou anatomii. Na konci tohoto kurzu bude student podle profesního zaměření (fyzioterapeut, optometrista)schopen: a)definovat základní pojmy oboru a aplikovat systém třídění poznatků v praxi;b) popsat a vysvětlit stavbu a funkci buňky s předsahem do molekulární úrovně; c) popsat a vysvětlit základní charakteristiky epitelové tkáně, základní stavební princip a funkci pojivových tkání, strukturní charakteristiku svalové tkáně včetně mechanismu svalové kontrakce a stavbu a funkci nervové tkáně; d) identifikovat základní typy tkání v histologických řezech (pouze fyzioterapeuti); e) popsat a analyzovat mikroskopickou stavbu orgánů lidského těla podle profesního zaměření (fyzioterapeut - svalová, kosterní a nervová soustava, optometrista - orgán zraku a centrální a periferní nervová soustava).

Osnova

Úvod. Histologie, rozdělení oboru a jeho význam.Cytologie I. Obecná charakteristika živočišných buněk. Membránová jednotka. Buněčné jádro - struktura a funkce. Základní cytoplazma a cytoskelet.Cytologie II. Buněčné organely. Buněčné inkluze. Povrch buňky a buněčná spojení.Buněčný cyklus. Diferenciace buněk.Tkáně - definice a rozdělení. Tkáně pojivové - obecné stavební znaky, buňky, pojivová vlákna a základní hmota amorfní.Vazivo: buňky a mezibuněčná hmota. Rozdělení, stavba, výskyt a funkce vaziva.Chrupavka a tkáň kostní - rozdělení, stavba, výskyt a funkce.Vývoj kostní tkáně. Regenerace kostní tkáně. Histofyziologie kostní tkáně.Přehled mikroskopické stavby kostrových spojů. Svalová tkáň I - rozdělení, stavba, výskyt a funkce.Svalová tkáň II - rozdělení, stavba, výskyt a funkce. Stavba svalů. Vývoj a regenerace svalové tkáně.Nervová tkáň - stavba neuronu. Synapse. Neuroglie. Vedení nervového vzruchu.Přehled stavby a funkce centrálního nervového systému.Přehled stavby a funkce periferního nervového systému.Orgán zraku: přehled vrstev stěny oční koule. Mikroskopická stavba bělimy a rohovky, uveálního traktu a sítnice. Místní rozdíly ve stavbě sítnice. Dioptrická prostředí oka. Přídatná zařízení oka: víčka, spojivka, slzný aparát a okohybné svaly.Krevní cévy - stavba a funkce.Krev - složení, přehled cytomorfologie krevních tělísek. Rozpočet bílých krvinek.Přehled mikroskopické stavby kůže a přídatných kožních orgánů.

Literatura

ČECH, Svatopluk a Drahomír HORKÝ . Histologie a mikroskopická anatomie pro bakaláře. První. Brno: Vydavatelství MU, 2004. 137 s. ISBN 80-210-2513-7. info

Požadavky

BKLT011 Lék. latina || ( BOFY0121p Fyziologie I - před. && BKLT011 Lék. latina )

Garant

prof. MUDr. RNDr. Svatopluk Čech, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. RNDr. Svatopluk Čech, DrSc.MUDr. Irena Lauschová, Ph.D.doc. MUDr. Miroslava Sedláčková, CSc.Jana Puklová