Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (BKSC041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BKSC041 - Sociologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje studenty s okruhy problémů, se kterými se mohou setkat během své praxe. Jedná se problémy rodiny, násilí ve společnosti, porucha příjmu potravy, toxikománií, kombinovaných vad, tělesného postižení jako funkčního handicapu, psychologické problematiky zdravotně postižených, smyslově postižených, porucha řeči. Mentální retardace. Vysvětluje pojmy jako frustrace, konflikt, trauma a jejich následky.

Osnova

Rodina ve společnosti. Rodina, její vývoj a zvláštní rodinné konstelace. Rodina v těžké životní situaci. Problematika smrti a umírání. Násilí v rodině a společnostiPorucha příjmu potravy,Závislost. na drogách a činnostech.Kombinované tělesné vady. Tělesné postižení jako funkční handicap. Pohybové postižení.Psychologická problematika zdravotně postižených. Výskyt a příčiny vzniku zdravotního postižení. Vrozené a získané postižení. Zrakové postižení. Postižení sluchu a řeči. Typy postižení řeči a jazyka.Mentální retardaceJak jednat s handicapovaným člověkem.Frustrace .Stres. Trauma. Krize Deprivace. Strach a úzkost..Relaxační a imaginativní metody jako prevence syndromu vyhoření.

Literatura

1. J. Severová: Sociální otázky současnosti. Skripta, Brno, 2000. Nepublikováno3. Gehlert F. Ch., Kühnes F.: Od návyku k závislosti, IKAR 2001

Požadavky

BKPL031p Psychologie || BTPE0222p Pediatrie II- př.

Garant

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.PhDr. Jana Severová, CSc.Vlasta Břicháčková