Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická hematologie - cvičení (BLKH0311c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLKH0311c - Klinická hematologie - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento předmět se soustředí na problém využití krve a jiných krvetvorných tkání ke stanovení diagnózy krevních chorob či chorob provázených změnami v hematologických laboratorních parametrech. Studenti obdrží základní technické informace pro provádění účinné laboratorní práce v hematologii. Po ukončení praxe budou studenti schopni samostatné práce jako zdravotní laboranti a budou provádět laboratorní testy včetně jejich interpretace k vytvoření hematologické diagnózy.

Osnova

Odběry krve, preanalytické principy v hemostazeologii.Rutinní a specializovaná koagulační vyšetření, vybavení koagulační laboratoře. Interpretace výsledků.Testování funkcí krevních destiček. Měření efektu protidestičkové léčby.Krevní obraz, základní principy vyšetření na analyzátoru krvinek.Nátěry periferní krve. Rozpočet leukocytů. Morfologie buněk periferní krve, fyziologické nálezy a hlavní patologické odchylky.Nátěry kostní dřeně, rozpočet dřeňových buněk. Fyziologie hlavních hemopoetických řad. Nálezy u různých onemocnění kostní dřeně.Cytochemie periferní krve a kostní dřeně.

Literatura

PECKA, Miroslav. Laboratorní hematologie v přehledu :fyziologie a patofyziologie krevní buňky. 1. vyd. Český Těšín: FINIDR, 2006. 304 s. ISBN 80-86682-02-1. infoLaboratorní hematologie v přehledu :fyziologie a patofyziologie hemostázy. Edited by Miroslav Pecka. 1. vyd. Český Těšín: FINIDR, 2004. 237 s., ba. ISBN 80-86682-03-X. infoPECKA, Miroslav. Přehled laboratorní hematologie. II, Bílá krevní řada. Krevní destičky. Praha: Galén, 1996. 136 s. ISBN 80-85824-43-42. infoPřehled laboratorní hematologie 1 :Krvetvorba. Červená krevní řada. Edited by Miroslav Pecka. [1. vyd.]. Praha: Galén, 1995. 141 s. ISBN 80-85824-28-0. info

Požadavky

BLMB011p Molek. a buněč.biologie - př. || PřF:Bi1700 Buněčná biologie

Garant

prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.

Vyučující

RNDr. Ludmila Bourkováprof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.Michaela Gregorovičová