Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická imunologie - přednáška (BLKIM051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLKIM051p - Klinická imunologie - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je poskytnout základní informaci o strukturální a funkční charakteristice imunitního systému člověka, o fyziologii a patologii imunity, o imunologické léčbě a prevenci, o možnostech a způsobech laboratorního posuzování stavu imunity ve zdraví a nemoci. Po absolvování tohoto předmětu bude student rozumět základním mechanismům imunitní odpovědi tak, aby mohl pochopit jak rozvoj poruch imunitního systému vede k různým formám imunopatologických chorob, stejně jako možnosti laboratorní imunologické diagnostiky. Studen bude schopen udělat rozhodnutí o vhodnosti imunologických testů v konkrétnch situacích.

Osnova

Fyziologie a patologie imunity. Imunologické pojetí "vlastního", "cizího", "škodlivého". Antigen.Vrozená imunita. Komplementový systém. Fagocytární systém. Zánět. Buňky NK. Cytokiny.Hlavní histokompatibilitní komplex a jeho úloha v imunitní reaktivitě. Prezentace antigenů. Specifická imunitní reakce.Lymfocyty B a tvorba protilátek, biologické vlastnosti imunoglobulinů. Monoklonální protilátky, využití v laboratorní diagnostice i klinické praxi.Lymfocyty T, cytotoxicita, lymfokiny. Polarizace lymfocytů T (T1,T2, Th17).Regulace imunitních reakcí. Vztah imunitního a neuroendokrinního systému. Ovlivnění imunity zevními zásahy. Imunosuprese. Imunostimulace.Aktivní a pasivní imunmizace.Patogeneza, diagnostika a terapie primárních imunodeficiencí. Problematika substituční terapie gamaglobulinovými preparáty. Pasivní imunizace.Sekundární imunodeficience. Nemocný s podlomenou imunitou. AIDS - aspekty imunologické, všeobecně medicínské a společenské.Imunitní reakce vedoucí k poškození organismu. Atopie a atopické choroby. Anafylaktický šok.Imunologická tolerance. Autoimunita a autoimunitní choroby. Klinicky významné orgánově specifické i orgánově nespecifické autoprotilátky.Imunosupresivní terapie.Imunologické aspekty transplantace orgánů a kostní dřeně.Nádorová imunologie. Nádorové antigeny. Imunitní reakce na nádory. Imunodiagnostika nádorů. Nádory z buněk imunitního systému.

Literatura

ABBAS, Abul K. a Andrew H. LICHTMAN. Basic Immunology Updated Edition. [USA]: Saunders, 2010. ISBN 9781416055693. infoHOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 4. vyd. Praha: Triton, 2009. 306 s. ISBN 978-80-7387-280-9. info

Požadavky

BLKFY0222p Fyziologie II - před.

Garant

prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc.prof. MUDr. Jindřich Lokaj, CSc.Mgr. Marcela Vlková, Ph.D.Miroslava Bučková