Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská chemie - seminář (BLKLC011s)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLKLC011s - Lékařská chemie - seminář, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Semináře jsou doplňkem k předmětu Lékařská chemie-přednáška VSLC011p. V jeho rámci jsou aplikovány a procvičovány znalosti z obecné, anorganické, organické a bioorganické chemie požadované jako výstup předmětu VSLC011p.

Osnova

Vlastnosti částic, mol a molové veličiny, složení roztoků, základní výpočty.Test 1 (Základní chemické výpočty).Disociace elektrolytů, aktivita iontů, iontová síla, osmotický tlak, osmolarita.Protolytické reakce, výpočty pH roztoků.Test 2 (Elektrolyty, pH, pufry, osmotický tlak). Reakční kinetika, zákon chemické rovnováhy.Energetika reakcí, vztah k rovnovážné konstantě. Mezinárodní a latinské názvy.Test 3 (Kinetika, energetika). Redoxní reakce, elektrodové potenciály, aplikace.Vlastnosti a přeměny charakteristických skupin v uhlíkatých sloučeninách, 1. část.Vlastnosti a přeměny charakteristických skupin v uhlíkatých sloučeninách, 2. část.Test 4 (Redoxní reakce, organické sloučeniny, názvosloví, struktury, reakce). Biochemicky významné heterocykly. Alkaloidy. Nevazebné interakce, adsorbenty, tenzidy.Chemie sacharidů.Test 5 (Heterocykly, sacharidy, adsorpce a chromatografie). Chemie lipidů a steroidů.Vlastnosti aminokyselin a struktura bílkovin.Závěrečný test.

Literatura

povinná literaturaDOSTÁL, Jiří . Lékařská chemie - Semináře. 4. přepracované. Brno: Masarykova univerzita Brno, 2012. 60 s. skripta. ISBN 978-80-210-5900-9. info

Garant

prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.

Vyučující

Ing. Martina Čarnecká, Ph.D.doc. RNDr. Jiří Dostál, CSc.Mgr. Jana Gregorová, Ph.D.MUDr. Miroslava HlaváčováMUDr. Michaela Králíková, Ph.D.Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.RNDr. Hana Paulová, CSc.Mgr. Ondřej Peš, Ph.D.Mgr. Jiří Slanina, Ph.D.prof. RNDr. Eva Táborská, CSc.doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.Mgr. Marie TomandlováLenka Nerudová