Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská mikrobiologie - praxe (BLLM051x)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLLM051x - Lékařská mikrobiologie - praxe, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Odborná praxe doplňuje praktickou část výuky v oboru Klinická biochenie, Klinická hematologie, Imunohematologie a transfuzní lékařství, Klinická mikrobiologie, Klinická imunologie, Klinická genetika a Patologická anatomie-histopatologické vyšetřovací metody. Studenti se seznámí s organizací provozu a základní dokumentací laboratorních pracovišť a prakticky provedou vybrané úkony a činnosti. Seznámí se především s těmito tématy: Příjem materiálu a jeho rozdělení do příslušných laboratoří;Základy přípravy médií pro kultivaci bakterií;Zpracování vzorků na bakteriologická vyšetření (moč, výtěr z krku, poševní výtěr, sputum, hnis, hemokultura);Stanovení citlivosti na antibiotika difusním diskovým testem a mikrodiluční metodou;Základní sérologické metody (Paul-Bunnell v mikromodifikacích OCH a AKE, komplementfixační reakce, ASLO, latexfixační test);Použití metod ELISA a PCR

Osnova

1. Příjem materiálu, jeho rozdělení na jednotlivé leboratoře, distribuce výsledků jednotlivým klinikům2. Příprava kultivačních půd pro bakteriologickou kultivaci3. Bakteriologie I (zpracování různých typů vzorků – výtěr z krku/nosu, sputum, moč, hnis hemokultura aj.)4. Bakteriologie II (metody identifikace bakterií, testování citlivosti bakterií na antibiotika difusním diskovým a mikrodilučním testem)5. Střevní laboratoř (zpracování gastrointestinálních vzorků, včetně nahlédnutí do problematiky střevních parazitů)6. Laboratoř STI (zpracování vzorků z oblasti STD pro diagnostiku bakterií, kvasinek a trichomonád, a také specifická diagnostika kapavky)7. Serologie (klasické i moderní metody lékařské serologie)8. Virologie (klasické i moderní metody lékařské virologie, přímý průkaz virů); PCR v mikrobiologii

Literatura

VOTAVA, Miroslav , Vlastimil OBDRŽÁLEK , Petr ONDROVČÍK , Filip RŮŽIČKA , Ondřej ZAHRADNÍČEK a Vladana WOZNICOVÁ . Lékařská mikrobiologie II. Přehled vyšetřovacích metod v lékařské mikrobiologii. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. Lékařská fakulta, 2000. 309 s. ISBN 80-210-2272-8. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005. 351 s. ISBN 80-86850-00-5. infoVOTAVA, Miroslav . Lékařská mikrobiologie speciální. 1. vyd. Brno: NEPTUN, Březová 18, 637 00 Brno, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5. infoSEDLÁČEK, Ivo . Taxonomie prokaryot. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 270 s. 55-969C-2006 02/58 12Př. ISBN 80-210-4207-9. info1 = základní/basic, 2, 3, 4 doplňkové/supplementary.

Požadavky

BLLM0422c Lékařská mikrobiologie II - c. Předpokládá se absolování předmětů BLLM0321 a BLLM0322, pokud možno včetně zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Miroslav Votava, CSc.

Vyučující

MUDr. Ondřej ZahradníčekMichaela GregorovičováIva Holešovská