Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana veřejného zdraví (BLOZ061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLOZ061 - Ochrana veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci výuky studenti budou rozumět a schopni vysvětlit: Určení hlavních determinant zdraví, způsobů jejich kontroly a modifikování pro ochranu veřejného zdraví. Hlavní faktory životního podporující a poškozující zdraví, možnosti a způsoby modifikací životního stylu. Životní a pracovní prostředí, hlavní faktory, hygienické normy a limity. Principy ochrany a podpory zdraví u různých populačních skupin. Prevence, její druhy a cíle.

Osnova

Determinanty zdraví, příčiny nemocí, hlavní principy a možnosti ochrany veřejného zdraví, primární a sekundární prevence a její priorityŽivotní styl a jeho role v ochraně veřejného zdravíPrevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí, vztah práce a zdravíVoda a zdravíHodnocení genotoxického rizikaŽivotní styl a jeho role v ochraně veřejného zdravíBiologické expoziční testy, problematika expozice těžkým kovům a dalším látkám v pracovním i životním prostředíZdravá výživa v ochraně veřejného zdraví, výživová doporučeníŽivotní prostředí a zdraví I – hlavní faktory, principy působení na zdravíŽivotní prostředí a zdraví II – důležité specifické oblasti, cesty kontroly prostředí a ochrany

Literatura

PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: SZÚ. 1998.KOTULÁN, J. a kol. Preventivní lékařství I. a II. díl. Brno: LF MU v Brně. 1991. 1993.

Garant

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc.Zdeňka JochováMgr. Bc. Tomáš Pruša