Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické metody a postupy v laboratorní praxi (BLSM041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLSM041p - Statistické metody a postupy v laboratorní praxi, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu se student seznámí s praktickým použitím statistických postupů a metod v rutinním provozu klinickobiochemické laboratoře. Bude schopen používat a vyhodnocovat statistické postupy interní kontroly kvality v odhalování systematické a náhodné chyby. Seznámí se a bude umět používat systémy kontroly automatických biochemických analytátorů, laboratorních informačních systémů i externích systémů kontroly kvality. Bude se schopen orientovat v systému externí kontroly kvality (SEKK). Pro klinickou interpretaci výsledků biochemických analýz bude schopen stanovit jejich celkovou nejistotu včetně schopnost vysvětlit využití tohoto parametru při interpretaci. Bude schopen ověřit platnost firemně stanovených referenčních mezí. Bude schopen posoudit diagnostickou specifitu a senzitivitu různých testů s optimálním určením cut-off hodnoty za použití ROC křivek a odvozených parametrů. Seznámí se s požadavky na validaci a verifikaci metod podle doporučení odborné společnosti (ČSKB) a bude je schopen provést.

Osnova

Chyby analytických metodValidace; verifikace analytických metodSystém interní kontroly kvalityDelta checkWestgardova pravidlaSystém externí kontroly kvalityNejistotaSpecificita; senzitivitaReferenční mezeCut-off hodnotaROC křivkaPorovnání metod

Literatura

Učební texty k jednotlivým tématům budou poskytnuty v rámci přednášek a cvičení

Garant

doc. MUDr. Milan Dastych, CSc., MBA

Vyučující

RNDr. Petr Breinekdoc. MUDr. Milan Dastych, CSc., MBAMgr. Jana FlášarováRNDr. Alena Mikuškovádoc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc.Michaela Gregorovičovádoc. RNDr. Oldřich Janiczek, CSc.doc. RNDr. Petr Zbořil, CSc.