Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Techniky molekulární biologie a genetiky - přednáška (BLTM0211p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BLTM0211p - Techniky molekulární biologie a genetiky - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolutoriu kurzu jsou studenti schopni vysvětlit princip nejčastěji používaných metod molekulární biologie a genetiky člověka: vysvětlí základní informace o genomu člověka a o možnostech jeho analýzy, o lidských chromosomech a vertikálním přenosu dědičnosti. Ovládají praktické dovednosti z cytogenetiky a klasické mendelovské genetiky člověka a základů metod molekulární genetiky.

Osnova

1. Struktura genomu a jeho reakce na vlivy prostředí2. Exonové , intrononové a promotorové mutace3. Monogenní a polygenní choroby. Vztah multigenních chorob a prostředí4. Metody detekce nukleotidových polymorfismů5. DNA mikročipy jako nástroj funkční a komparativní genomiky6. Analýza lidského genomu7. Klonování genů a genové inženýrství8. Celogenomové asociační studie9. Experimentální modely10. Příprava a využití monoklonálních a polyklonálních protilátek11. Proteomická analýza 112. Proteomická analýza 213. Analýza interakcí mezi proteiny a nukleovými kyselinami14. Studium transkripce15. Vybrané téma

Literatura

ALBERTS, Bruce. Základy buněčné biologie :úvod do molekulární biologie buňky. 1. vyd. Ústí nad Labem: Espero, 1999. xxvi, 630. ISBN 80-902906-0-4. info

Požadavky

BLMB011c Molek. a buněč.biologie - cv. && ZC011 Zacházení s chemickými látkami

Garant

MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.RNDr. Michal Masařík, Ph.D.prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.Mgr. Andrea Knight, Ph.D.Mgr. Lukáš Pácal, Ph.D.Dipl. Ing. Martin Piskáček, Dr. rer. nat.RNDr. Sabina Ševčíková, Ph.D.