Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Binokulární vidění I - přednáška (BOBV0421p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOBV0421p - Binokulární vidění I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po skončení tohoto souboru přednášek bude student schopen definovat termín jednoduché binokulární vidění. Bude znát všechny jeho složky a bude vědět jaké faktory ovlivňují správný vývoj jednoduchého binokulárního vidění. Student se seznámí i s poruchami jednoduchého binokulárního vidění jako je suprese, amblyopie a anomální retinální korespondence. Student bude rozumět i pojmu strabismus a bude znát jeho typy a příčiny. Student získá vědomosti o diagnostických metodách a o možnostech konzervativní léčby strabismu – pleoptice a ortoptice – i o chirurgické léčbě.

Osnova

Definice binokulárního vidění, jeho vývoj a rozdělení.Patologie binokulárního vidění: útlum, amblyopie, anomální retinální korespondence. Zraková ostrost, barvocit, akomodace a konvergence a jejich vztah.Anatomie a funkce zevních očních svalů.Refrakční vady u strabismu. Heteroforie a její různé typy.Strabismus - definice, teorie vzniku, současný názor na vznik strabismu. Jeho rozdělení, charakteristika jednotlivých typů strabismu.Vyšetření strabismu u dětí různého věku (od narození do 18 let). Anamnéza rodinná, osobní a speciální oční.Vyšetření zrakové ostrosti, fixace, zakrývací zkouška, Brucknerův prosvětlovací test, měření úhlu gama, orientační a kvantitativní vyšetření motility oka, měření velikosti úchylky šilhání, vyšetření stavu jednoduchého binokulárního vidění, testy ke zjištění sítnicové korespondence.

Literatura

KRAUS, Hanuš. Kompendium očního lékařství. Vyd. 1. Praha: Grada, 1997. 341 s., [1. ISBN 80-7169-079-1. infoŠilhání. Edited by Lada Hromádková. 2. dopl. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1995. 162 s., ob. ISBN 80-7013-207-8. infoDIAMOND, Gary R. a Howard M. EGGERS. Textbook of ophthalmology. Vol. 5, Strabismus and pediatric ophthalmology. Edited by Steven M. Podos - Myron Yanoff. Repr. London: Mosby-Wolfe, 1993. ISBN 1-56375-097-X. infoStrabismus. Edited by Gabriela Divišová. 2. uprav. vyd. Praha: Avicenum, 1990. 306 s., ob. ISBN 80-201-0037-7. info

Požadavky

BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před. && BONR0341p Nauka o refrakci I- před.

Garant

MUDr. Miroslav Dostálek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Miroslav Dostálek, Ph.D.doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.MUDr. Kristýna Smolíková