Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie vidění (BOEV051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOEV051p - Ergonomie vidění, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto souboru přednášek bude student schopen použít získané informace z ergonomie, vědních oborů zabývající se vztahem člověka k práci a k životnímu prostředí. Student dokáže posoudit a zhodnotit příčiny možných obtíží a poškození, usnadnit přizpůsobování se změněným podmínkám a preventivně vytvořit optimální pracovní i životní prostředí.

Osnova

Definice ergonomie a její historie.Traumatologie - poškození oka chemickými prostředky,elektrickým proudem,UV zářením.Traumatologie - tupá a perforační poranění.Toxikologie -oční příznaky při celkových otravách a při aplikaci léků.Práce na obrazovce.Světlo a osvětlení.Problematika vidění nablízko.Presbyopie a pracovní vzdálenost.Problematika pracovního zařazení jednookých,slabozrakých a slepých.Sociální oftalmologie.Požadavky jednotlivých povolání na kvalitu vidění.Úloha barvocitu a zrakové ostrosti včetně zorného pole v dopravních přepisech.

Literatura

KRAUS, Hanuš. Kompendium očního lékařství. Vyd. 1. Praha: Grada, 1997. 341 s., [1. ISBN 80-7169-079-1. infoK.Kvapilíková: Práce a vidění, scripta LFKOLÍN, Jan. Oftalmologie praktického lékaře. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, 1994. 276 s., ob. ISBN 80-7066-861-X. info

Požadavky

( BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před. && BOVT041c Zdravotnická informatika ) || BTPX0431c Odborná praxe I

Garant

MUDr. Jan Richter

Vyučující

MUDr. Jan Richterdoc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.