Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální optika I - přednáška (BOFO0131p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOFO0131p - Fyzikální optika I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jedná se o základní přednášku. Její cíle jsou následující:1) Seznámít studenty se základními principy a poznatky týkajícími se úvodu do fyzikální optiky.2) Dosáhnout toho, aby studenti byli schopni chápat tyto principy a poznatky i z kvantitativního hlediska, tj. aby byli schopni pro jejich pochopení využít i jednoduchých matematických postupů založených na středoškolské matematice.3) Prostřednictvím presentace vhodných pokusů během přednášky ukázat přímou souvislost mezi teoretickými závěry a experimentálními důsledky.Po absolvování této přednášky budou studenti schopni chápat látku navazujícího předmětu , tj. přednášky BOFO0232p - Fyzikální optika II.

Osnova

1) Úvod - historický vývoj optiky2) Matematický popis jednoduchých vln - rovinná monochromatická a kulová monochromatická vlna, vztahy mezi veličinami charakterizujícími světelné vlny, základní druhy polarizovaných vln.3) Odraz a lom světla na rovinném rozhraní mezi dvěma neabsorbujícími prostředími, odrazivost a propustnost tohoto rozhraní, polarizace světla odrazem, Brewsterův úhel.4) Totální (úplný) odraz, kritický (mezní) úhel, mizející (evanescentní) vlny, aplikace totálního odrazu v praxi (Abbeův refraktometr, vláknové světlovody).5) Odraz světla od rozhraní mezi neabsorbujícím a absorbujícím prostředím, kovová zrcadla, nemožnost polarizace světla odrazem od takového rozhraní.6) Dvoupaprsková interference světla.7) Příklady dvoupaprskové interference světla v praxi.8) Dvoupaprskové interferometry - Michelsonův a Jaminův interferometr.9) Vícepaprsková interference světla.10) Příklady vícepaprskové interference světla v praxi.11) Fabry-Perotův interferometr a transmisní monochromatický interferenční (Fabry- Perotův) filtr.

Literatura

Svobodová a kol.:Přehled středoškolské fyziky, 1996.Saleh, B.E.A. and Teich, M.C.: Fundamentals of Photonics. New York: Wiley, 1991. 966 p.Svobodová a kol.: Přehled středoškolské fyziky, 1996Hlávka Jan, Šikula a kolektiv: Fyzika I., Praha 1987.Fuka, J. and Havelka, B.: Optika. Praha : SPN, 1961. 846 s.2. Hecht, E. and Zajac, A.: Optics. Massachusetts: Addison-Wesley, 1974. 555 p.Ditchburn, R.W.: Light. London: Blackie, 1965. 632 p.Saleh, B.E.A. and Teich, M.C.: Základy fotoniky. 1. - 4. svazek. Praha: MATFYZPRESS, 1996. 1055 s.Klein, M.V.: Optics. New York: Wiley, 1970. 647 p.KUBĚNA, Josef. Úvod do optiky. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 181 s. ISBN 80-210-0835-0. info

Požadavky

Pro absolvování tohoto předmětu jsou nutné následující předpoklady:1) Znalost matematiky na středoškolské úrovni.2) Znalosti z oblastí "vlny" a "optika" ze středoškolské fyziky.3) Schopnost provádět logické úvahy na středoškolské úrovni.

Garant

prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.