Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oftalmologické přístroje - přednáška (BOFP051p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOFP051p - Oftalmologické přístroje - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto souboru přednášek bude student schopen pojmenovat, popsat funkci a stavbu jednotlivých optických a oftalmologických přístrojů, se kterými se v praxi a při výuce na školách setkávají oční optici, optometristé i oční lékaři. Díky rozšířenému výkladu dokáže posoudit, porovnat a následně vybrat nejvhodnější vyšetřovací postup, zejména z oblasti diagnostiky refrakčních vad a optimalizace binokulárních funkcí.

Osnova

Přístroje pro stanovení refrakce, předpis brýlí (optotyp, PDmetr, fokometr,sférometr; prizmometr; torometr,fokometry,skiaskop,refraktometr, astigmatická zkušební obruba+skříň, foropter). Oční tonometry. Přístroje pro vyšetření předního segmentu oka (štěrbinová lampa včetně přídatných zařízení, keratometr, topograf, pentacam, orbscan a princip dalších přístrojů hodnotících přední segment),Wesselyho keratometr, exoftalmometr. Přístroje a pomůcky pro vyšetření očního pozadí, UZ,OCT,HRT. Vyšetření zorného pole - perimetr, kampimetr. Přístroje pro vyšetření refrakční rovnováhy, binokulárního vidění a okohybných funkcí. Eikonometry. Přístroje pleoptické, ortoptické. Přístroje pro vyšetření barvocitu a adaptace. Oftalmologické přístroje pracující na principu laseru. Přístroje využívané pro elektrofyziologické vyšetřovací metody. Přístrojové vybavení optometrického pracovištěOkruhy pro ukončení předmětu - jsou zadávány v prvním vyučovacím bloku vč. komentáře a studijních pramenů, vždy princip, použití, u mechanických optické schéma

Literatura

Keprt,E.: Teorie optických přístrojů III., Oko a jeho korekce, SPedN Praha 1966Přístrojová optika (Oftalmologické přístroje), Mgr. M. Rutrle, IDVPZ Brno, 2000, 1. vydáníPolášek, J. a kol: Technický sborník oční optiky, Oční optika, Praha 1974Trendy soudobé oftalmologie. Edited by Pavel Rozsíval. Praha: Galén, 2010. ISBN 9788072626618. infoStrabismus. Edited by Gabriela Divišová. 2. uprav. vyd. Praha: Avicenum, 1990. 306 s., ob. ISBN 80-201-0037-7. info

Požadavky

( BOOP0422p Optické přístroje II - před. && BOFO0333p Fyzikální optika III-před. && BOOF041p Oční farmakologie && BOKV0431p Kontaktní čočky I - před. && BOOP0422c Optické přístroje II - cv. ) || ( BTSR0432p Strabologie II - přednáška && BTPX0431c Odborná praxe I )

Garant

Mgr. Sylvie Petrová

Vyučující

Mgr. Pavel Beneš, Ph.D.Mgr. Sylvie Petrovádoc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.