Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci I - přednáška (BONR0341p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0341p - Nauka o refrakci I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto souboru přednášek dokáže student použít získané vědomosti k dokonalé orientaci v problematice refrakčních vad oka a ve všech okolnostech, které s nimi souvisí. Aplikuje principy a kategorizuje souvislosti s geometrickou, přístrojovou a brýlovou optikou. Dokáže analyzovat jednotlivé refrakční stavy a okolnosti související, včetně stanovení hodnoty objektivní a subjektivní refrakce. Zdůvodní nejvhodnější způsob korekce.

Osnova

Úvod do předmětu nauka o refrakci. Oční obtíže z refrakčních vad.Příznaky refrakčních vad malých a velkých.Zrakové potíže. Přídavné potíže. Vyšetřování a léčení refrakčních vad.Refrakce okaRefrakční systém oka. Refrakce rohovkové plochy. Refrakce čočky.Redukované oko. Optické vady fyziologické : difrakce světla, chromatická aberace, chromatická diference zvětšení, sférická aberace, decentrace, periferní aberace, difrakční kruhy, stenopeické otvory. Optické vady oka patologické, druhy ametropie, povaha a výskyt refrakčních vad.Anomálie refrakceHypermetropie : etiologie, optické podmínky, akomodace při hypermetropii, normální věkové změny, klinické příznaky a léčení.Myopie : etiologie, progrese myopie, patologická myopie, optické vlastnosti, klinické příznaky, prognóza a profylaxe, léčení.Astigmatismus : etiologie, druhy astigmatismu: pravidelný astigmatismus, příznaky a léčení, nepravidelný astigmatismus - druhy, příznaky, léčení.

Literatura

Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BOAF0232p Anatom.a fyziol. oka II-př. && BOAF0232c Anatom.a fyziol. oka II-cv.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. David Severa