Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci II - cvičení (BONR0442c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0442c - Nauka o refrakci II - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto cvičení dokáže student použít získané informace k dokonalé orientaci v problematice refrakčních vad oka a ve všech okolnostech, které s nimi souvisí. Dokáže předkládat racionální praktická rozhodnutí v oblasti zjištění objektivního refrakčního stavu a zdůvodnit volbu subjektivní korekce.

Osnova

Anizometropie : vidění při anizometropii a léčeníAfakie : etiologie a patologie afakie, optické vlastnosti a léčení.Anizeikonie : etiologie, druhy a příznaky, vyšetřování a léčení.Změny refrakceFyziologické změny, patologické změny : dynamické- po úrazech, toxické - při glaukomu, zánětech, kataraktě a diabetu.Akomodace.Vlastnosti. Mechanismus. Fyzikální a fyziologická akomodace. Hranice a rozsah akomodace. Jevy sdružené s akomodací a únava akomodace. Patologické stavy akomodace.Konvergence.Anatomické a fyziologické podmínky konvergence. Volní a reflektorickáKonvergence. Měření konvergence. Vztah mezi akomodací a konvergencí.Presbyopie.Vlastnosti presbyopie. Změny akomodace věkem. Příznaky. Léčení- korekce.Praktická cvičení:Zjišťování visu do dálky a na blízko. Oftalmoskopie.Objektivní metody zjišťování refrakce. Stanovení a ověření správné korekce.Subjektivní vyšetřovací metody ke zjištění refrakce.Určování svalové rovnováhy, binokulární vidění.

Literatura

Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BONR0341p Nauka o refrakci I- před. && BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. David Severa