Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci II - přednáška (BONR0442p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0442p - Nauka o refrakci II - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto souboru přednášek dokáže student definovat jednotlivé refrakční vady oka včetně související problematiky. Dokáže logicky argumentovat a objasnit problematiku na základě zákonů geometrické, brýlové optiky i znalosti anatomie a fyziologie oka.

Osnova

Anizometropie: vidění při anizometropii a léčeníAfakie: etiologie a patologie afakie, optické vlastnosti a léčení.Anizeikonie: etiologie, druhy a příznaky, vyšetřování a léčení.Změny refrakceFyziologické změny, patologické změny : dynamické- po úrazech, toxické - při glaukomu, zánětech, kataraktě a diabetu.Akomodace.Vlastnosti. Mechanismus. Fyzikální a fyziologická akomodace. Hranice a rozsah akomodace. Jevy sdružené s akomodací a únava akomodace. Patologické stavy akomodace.Konvergence.Anatomické a fyziologické podmínky konvergence. Volní a reflektorickáKonvergence. Měření konvergence. Vztah mezi akomodací a konvergencí.Presbyopie.Vlastnosti presbyopie. Změny akomodace věkem. Příznaky. Léčení- korekce.

Literatura

W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BONR0341p Nauka o refrakci I- před. && BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. Pavel Beneš, Ph.D.Mgr. Pavel KřížMgr. David Severa