Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci III - cvičení (BONR0543c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0543c - Nauka o refrakci III - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto cvičení dokáže student aplikovat do praxe získané vědomosti potřebné k dokonalé orientaci v problematice refrakčních vad oka a ve všech okolnostech, které s nimi souvisí. Prakticky si studenti ověřují nabyté vědomosti při cvičeních ve vyšetřovně a optické laboratoři na LF MU v Brně a na očních odděleních či klinikách. Cílem je praktická interpretace ucelených znalostí v oblasti korekce refrakčních vad oka a všech okolností, které s nimi souvisí včetně metodologie vyšetření refrakčních vad a jejich korekce.

Osnova

Anomálie akomodace.Akomodace: nadměrná, spasmus, insuficience, obtížná, ochablost a paralýza akomodace a cykloplegie.Anomálie konvergenceInsuficience, exces konvergenceSvalová rovnováha. Binokulární vidění.Ortoforie- vlastnosti, binokulární vidění. Heteroforie – etiologie, druhy, příznaky a léčení. Heterotropie- etiologie, vidění při šilhání, druhy a terapie. Amblyopie.Vývoj binokulárního vidění. Prostorové vidění.Zjišťování visu, skla, oftalmoskopie.Důležitost oftalmologického vyšetření. Zjišťování vidění na blízko a na dálku.Oftalmoskopie přímá a nepřímá. Skiaskopie.

Literatura

Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BONR0442p Nauka o refrakci II - před. && BONR0442c Nauka o refrakci II - cv.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

MUDr. Barbora Varadyová, Ph.D.prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. David Severa