Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci III - přednáška (BONR0543p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0543p - Nauka o refrakci III - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto souboru přednášek dokáže student na základě nabytých vědomostí definovat a vysvětlit problematiku související s refrakčními vadami oka včetně souvislostí a ve všech okolnostech, které s nimi souvisí. Díky ucelenosti problematiky student dokáže posoudit, porovnat a zdůvodnit nejvhodnější řešení i metodu vyšetřovacího postupu.

Osnova

Anomálie akomodace.Akomodace: nadměrná, spasmus, insuficience, obtížná, ochablost a paralýza akomodace a cykloplegie.Anomálie konvergenceInsuficience, exces konvergenceSvalová rovnováha. Binokulární vidění.Ortoforie- vlastnosti, binokulární vidění. Heteroforie - etiologie, druhy, příznaky a léčení. Heterotropie- etiologie, vidění při šilhání, druhy a terapie. Amblyopie.Vývoj binokulárního vidění. Prostorové vidění.Zjišťování visu, skla, oftalmoskopie.Důležitost oftalmologického vyšetření. Zjišťování vidění na blízko a na dálku.Oftalmoskopie přímá a nepřímá. Skiaskopie.

Literatura

W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BONR0442p Nauka o refrakci II - před. && BONR0442c Nauka o refrakci II - cv.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. David SeveraMUDr. Barbora Varadyová, Ph.D.