Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o refrakci IV - cvičení (BONR0644c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BONR0644c - Nauka o refrakci IV - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto cvičení dokáže student aplikovat do praxe získané vědomosti potřebné k dokonalé orientaci v problematice refrakčních vad oka a ve všech okolnostech, které s nimi souvisí. Prakticky si studenti ověřují nabyté vědomosti při cvičeních ve vyšetřovně a optické laboratoři na LF MU v Brně a na očních odděleních či klinikách. Cílem je praktická interpretace ucelených znalostí v oblasti korekce refrakčních vad oka a všech okolností, které s nimi souvisí včetně metodologie vyšetření refrakčních vad a jejich korekce.

Osnova

Objektivní metody zjišťování refrakce.Retinoskopie – teorie, praxe. Objektivní stigmatoskopie.Cykloplegie.Refraktometrie. Keratometrie.Subjektivní vyšetřovací metody ke zjištění refrakce.Vidění do dálky. Předpis skel na dálku a na blízko. Dynamická retinoskopie.Určování svalové rovnováhy.Vyšetřování heteroforie, zjišťování vergenceChirurgické možnosti korekce refrakčních vad.Praktická cvičení:Zjišťování visu do dálky a na blízko. Oftalmoskopie.Objektivní metody zjišťování refrakce. Stanovení a ověření správné korekce.Subjektivní vyšetřovací metody ke zjištění refrakce.Určování svalové rovnováhy, binokulární vidění.

Literatura

Doc. MUDr. Anton, CSc.: Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody, vyd. IDVPZ Brno, 1993W. J. Benjamin: Clinical refraction, vyd. Philadelphia, London 1998BERKE, Andreas a Peter MÜNSCHKE. Screening - prüfmethoden der Optometrie. [1. Aufl.]. Heidelberg: Optische Fachverőffentlichung GmbH, 1996. 620 s. ISBN 3-922269-20-6. info

Požadavky

BONR0543c Nauka o refrakci III-cvič. && BONR0543p Nauka o refrakci III-před. && BOEV051p Ergonomie vidění && BOBV0522p Binokulární vidění II-před. && BOBV0522c Binokulární vidění II -cvič. && BOKV0532p Kontaktní čočky II-před. && BOKV0532c Kontaktní čočky II-cvič.

Garant

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Rudolf Autrata, CSc., MBAMgr. Pavel Beneš, Ph.D.Mgr. Pavel KřížMgr. David Severa