Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oční farmakologie (BOOF041p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOOF041p - Oční farmakologie, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto souboru přednášek bude student schopen interpretovat poznatky z obecné farmakologie, o jednotlivých lékových skupinách a jejich vlivu na organismus. Dokáže popsat aplikaci očních farmak a terapii očních onemocnění.

Osnova

způsob a technika aplikace léků v očním lékařství, příprava léků, permeabilita rohovky, hematookulární bariéra, přecitlivělost a návyk na oční farmaka, léky působící na autonomní systém.parasympatomimetika, léky blokující cholinesterázu, miotika, parasympatolytika, mydriatikasympatomimetika, sympatolytika, inhibitory karboanhydrázy, osmotické prostředkylokální anestetika, terapie kortikosteroidyfarmakoterapie infekcí oka, úvod do mikrobiologie, bakterie, plísně, viry. Antibiotika, sulfonamidy, adstringencia, antiseptika, protiplísňové léčivavitamíny, antihistaminika, viskózní léky, vazodilatancia, jodové preparáty, speciální terapie jednotlivých očních tkání, léčba šedého a zeleného zákalu.návštěva oční kliniky, praktická cvičení v aplikaci očních léků, asepse a desinfekce

Literatura

ŘEHÁK, Svatopluk. Oční lékařství : [učebnice pro lékařské fakulty] a. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1980. 211 s. : o. infoPROCHÁZKOVÁ, Lenka. Oční kapky. Vyd. 2. V Brně: Atlantis, 1991. 323 s. ISBN 80-7108-016-0. infoK.Kvapilíková: Oční farmakologie

Požadavky

( BKZF031p Základy farmakologie-před. &&( BKZF031c Základy farmakologie-cvič. || BOFA031c Základy farmakologie-cvič. )&& BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před. )||( BOAF0333p Anatom.a fyziol. oka III-před. && BTZF031p Základy farmakologie-před. && BTZF031c Základy farmakologie-cvič. )

Garant

doc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.

Vyučující

MUDr. Monika Synkovádoc. MUDr. Svatopluk Synek, CSc.