Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzikálně optických měření I (BOZF0221)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOZF0221 - Základy fyzikálně optických měření I, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je především prohloubit a stabilizovat vhled studentů do fyzikální podstaty jevů, se kterými se mohou střetnout ve své profesní praxi. V tomto pokročilejším praktiku studenti po aktualizovaném školení o zásadách bezpečnosti práce v laboratoři poznávají další jevy vyplývající z vlnové povahy světla - interferenci a difrakci -, seznamují se s detekcí světla a činností spektrometrů. Zobrazování je rozšířeno na tlusté čočky a určování jejich geometrických parametrů. Na konec semestru je blokově zařazena demonstrace vakuového napařování tenkých vrstev. Absolvováním tohoto předmětu se významným způsobem rozšiřuje množina jevů, s nimiž mají studenti osobní zkušenost, a které tedy budou v praxi schopni správně interpretovat včetně získání kvantitativních závěrů o jejich charakteristikách.

Osnova

Seznam úloh:1. Měření odporů.2. Měření vrcholové lámavosti čoček.3. Měření polarizační schopnosti polaroidů a ověření Malusova zákona pro reálné polaroidy.4. Měření parametrů mikroskopu.5. Měření indexu lomu hranolu metodou minimální deviace.6. Závislost stáčení polarizační roviny na koncentraci roztoku.7. Měření světla odraženého na povrchu dielektrika.8. Měření ohniskové vzdálenosti tenkých čoček.9. Měření indexu lomu látek refraktometrem.Brownův pohyb.10. Průchod světla planparalelní deskou a hranolem.

Literatura

PÁNEK, Petr. Úvod do fyzikálních měření. Brno: skripta PřF MU, 2001. infoKUČÍRKOVÁ, Assja a Karel NAVRÁTIL . Fyzikální měření. I. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. 187 s. info

Požadavky

BOMA0121c Matematika I-cvič.

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

RNDr. Luděk Bočánek, CSc.Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D.Mgr. Mojmír Meduňa, Ph.D.doc. RNDr. Petr Mikulík, Ph.D.Mgr. Ondřej Caha, Ph.D.Mgr. Filip Münz, PhD.RNDr. Alois Nebojsa