Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzikálně optických měření II (BOZF0322)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BOZF0322 - Základy fyzikálně optických měření II, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen studentům druhého ročníku bakalářského stupně oboruOptika a optometrie na LF MU a navazuje na předmět Základy fyzikálněoptických měření I. Cílem předmětu je především prohloubit a stabilizovatvhled studentů do fyzikální podstaty jevů, se kterými se mohou střetnoutve své profesní praxi. V tomto pokročilejším praktiku studenti poaktualizovaném školení o zásadách bezpečnosti práce v laboratoři poznávajídalší jevy vyplývající z vlnové povahy světla - interferenci a difrakci -,seznamují se s detekcí světla a činností spektrometrů. Zobrazování jerozšířeno na tlusté čočky a určování jejich geometrických parametrů. Nakonec semestru je blokově zařazena demonstrace vakuového napařovánítenkých vrstev. Absolvováním tohoto předmětu se významným způsobemrozšiřuje množina jevů, s nimiž mají studenti osobní zkušenost, a kterétedy budou v praxi schopni správně interpretovat včetně získáníkvantitativních závěrů o jejich charakteristikách.

Osnova

Podzimní semestrSeznam úloh:1. Měření ohniskové vzdálenosti tlusté čočky2. Měření propustnosti filtrů a skel3. Určení indexu lomu tenké vrstvy z měření propustnosti4. Stanovení tloušťky tenké vrstvy interferometrickou metodou5. Graduace spektroskopu6. Měření vlnové délky světla7. Stanovení indexu lomu čoček z poloměru křivosti a ohniskovévzdálenosti8. Studium Fraunhoferovy difrakce na mřížce9. Charakteristiky detektorů světla10. Vakuové napařování

Literatura

Assja Kučírková, Karel Navrátil: Fyzikální měření I. SPN Praha 1986

Požadavky

BOZF0221 Zákl. fyzik. opt. měření I && BOFZ0222c Fyzika II - cv. && BOFZ0222p Fyzika II - před. && BOPE0221p Zákl. pedagogiky a edukace - p

Garant

prof. RNDr. Josef Humlíček, CSc.

Vyučující

RNDr. Alois NebojsaRNDr. Luděk Bočánek, CSc.Mgr. Ondřej Caha, Ph.D.Mgr. Mojmír Meduňa, Ph.D.doc. RNDr. Petr Mikulík, Ph.D.Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D.Mgr. Filip Münz, PhD.Mgr. Jiří Novák, Ph.D.