Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o novorozence a kojence I - přednáška (BPPD0321p)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPPD0321p - Péče o novorozence a kojence I - přednáška, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pediatrie se zabývá diagnostikou, léčbou a prevencí onemocnění typických pro dětský věk, kdy je kladen důraz na specifické zvláštnosti, odlišné vyšetřovací postupy a speciální vyšetřovací techniku. Po absolvování předmětu bude student schopen zhodnotit stav novorozence po porodu a v průběhu poporodní adaptace, provést základní screeningová vyšetření novorozence, porozumí problematice kongenitálních a dědičných chorob a jejich dopadu na dítě a jeho rodinu, bude vybaven základními teoretickými i praktickými znalostmi v diagnostice a terapii nejčastějších onemocnění dětského věku.

Osnova

Organizace neonatologie a perinatologie. Fyziologie novorozence se zaměřením na časnou a pozdní adaptaci. Zásady observace fyziologického novorozence, morfologické a funkční charakteristiky. Novorozenec s nízkou porodní hmotností. Nezralý a nedonošený novorozenec. Hypotrofický a přenášený novorozenec. Poranění za porodu. Výživa novorozence.Novorozenec se závažnou VVV. Hypoxický novorozenec. Bronchopulmonální dysplazie. Nejčastější dědičná onemocnění. Novorozenecký screening. Věkové kategorie u dětí, růst a vývoj dítěte, Onemocnění respiračního traktu, GIT, jater, pankreasu, krevní a nádorová onemocnění, endokrinní, cukrovka, vrozené poruchy metabolizmu, alergická onemocnění, imunodeficience, kožní a infekční nemoci.

Literatura

Resuscitace novorozence. Edited by Michal Prokop. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 50. s. ISBN 80-247-0535-4. infoHRODEK, Otto a Jan VAVŘINEC. Pediatrie. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. xxxii, 767. ISBN 80-7262-178-5. infoVybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Edited by Ivo Borek. 2. dopl. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. 327 s. ISBN 80-7013-338-4. infoKritické stavy u dětí a ošetřovatelská péče. Edited by Eva Kohoutová. 1. vyd. Brno: IDVPZ, 1998. 302 s. ISBN 80-7013-257-4. infoŠAŠINKA, Miroslav a Tibor ŠAGÁT. Pediatria. 1. vyd. Košice: Satus, 1998. ISBN 80-967963-0-5. info

Požadavky

BPPA0241c Porodní asistence I - cv. Splnění podmínek pro studium 3. semestru.

Garant

prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.

Vyučující

MUDr. Milan Bajer, Ph.D.MUDr. Hana Bučková, Ph.D.MUDr. Milena Burianová, Ph.D.MUDr. Lenka Dostalová Kopečná, Ph.D.prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.doc. MUDr. Dagmar Procházková, Ph.D.MUDr. Dan WechslerMgr. Blanka Trojanová, Ph.D.PhDr. Radka Wilhelmová, Ph.D.Libuše Darmovzalová